Стоп приватизацији воде!


Кока-Кола је купила извор "Власинске Росе". Очекујте за пар година несташицу пијаће воде у том региону
Кока-Кола је купила извор "Власинске Росе". Очекујте за пар година несташицу пијаће воде у том региону

У Србији је увелико у току припрема за приватизацију воде и водених ресурса. Један од облика који ће бити промовисани је концесија (издавање) извода на више година.

Тренутно 90% ресурса пијаће воде које су дате под концесију или приватизоване углавном контролишу само три светске компаније . Ове компаније имају различите стратегије приступа интересантним тржиштима, али их карактерише корупција, обмана и висока експлоатација изворишта. За двадесетак година вода ће бити најскупљи актикал на планети.

Како раде?

Када ове компаније не могу да да учествују на тендерима (због забране или слично) оне оснују мале “ћерке” компаније у земљама где се продају изворишта и онда те “ћерке” компаније учествују у куповини. На први поглед се не може никако разликовати која је компанија из земље а која није. Све оне имају наше људе као директоре, и наш новац на рачуну итд. И тако, када се појави тендер за воду, неки наш Пера, Лаза учествује на тендеру, купи извор или га узме под концесију, ми мислимо наша фирма купила кад оно…

Шта је опасно?

Опасно је, посебно кад су концесије у питању (које су временски ограничене), јер компаније користе изворишта највише што могу, исисавајући огромне количине воде у што краћем временском интервалу, да би имале што већи профит. Често се дешава да због толике експлоатације пресуше околни извори који су подземно повезани са продатим извором (пример Уганде/Уругваја и Кока-Кола компаније где су код великог броја фармера пресусили бунари јер је Кока-Кола испумпавала огромну количину воде).

Шта ми можемо?

Можемо да натерамо наше политичаре да промене политику наше земље у вези са продајом или издавањем под концесију извора пијаће воде и фирми (водоводи) које су задузене за дистрибуцију пијаће воде грађанима.

Покренута је онлине ПЕТИЦИЈА.

Можете је потписати онлине, а на крају ће бити прослеђена медијима, политичарима и Влади Републике Србије.

Један број земаља већ је забранио приватизацију воде. Ми још нисмо – као и обично. Али то не значи да не можемо.

Уколико постоји још скептика који не знају шта да мисле о приватизацији наше воде, ево још неколико чињеница:

1. До сада је у земљама у транзицији један од услова “европских интеграција” била приватизација воде и система за доставу пијаће воде грађанима (водоводи).

Међутим, уколико се анализира пословање “нових власника” закључује се да они не поштују законе земаља у којима послују, већ врше грубу злоупотребу експлоатације воде и изворишта како би остварили што већи профит. Често се дешава да услови из уговора нису испуњени, а компаније када оцене да им се више не исплати да буду у некој земљи једноставно оду у другу земљу, а пропалу инфраструктуру водовода и система остављају без пардона…

2. Холандија је недавно законом забранила приватизацију воде на својој територији, тако да сада у Холандији није могуће купити или узети под концесију изворишта воде. То је врло врло иронично, јер је једна од три највеће светске компаније за прераду воде управо из Холандије. То значи: нашу воду не дамо у приватизацију – чуваћемо наша изворишта, а воду других земаља ћемо да користимо, па кад њихову потрошимо – почећемо да трошимо нашу…

3. Кока-Кола је купила извор “Власинске Росе”. Очекујте за пар година несташицу пијаће воде у том региону. Кока-Кола је покушати да исиса што више може воде за што краће време, чиме ће дефинитивно оштетити подземне резервоаре, који су међусобно повезани, и често зависе један од другог. Кока-Кола је то исто урадила у Уганди/Уругвају, али, када будемо свесни да су нас зезнули, биће касно…

Сви који подржавају идеју да је приватизација воде недопустива, треба да потпишу петицију. Уколико се довољан број људи укључи у акцију, биће покренут захтев за расписивање референдума!!!

Извор: dverisrpske.com


Напиши коментар

Није дозвољено.