Типичан пример двоструких стандарда и антисрпски испад


Од изјаве Николаидиса,  још је „скандалознији покушај његовог оправдања у домаћој јавности од стране кругова чији су ставови малтене радикалнији или идентични Николаидисовим“
Од изјаве Николаидиса, још је „скандалознији покушај његовог оправдања у домаћој јавности од стране кругова чији су ставови малтене радикалнији или идентични Николаидисовим“

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да је “у случају Николаидис” реакција Београда била једва задовољавајућа и да је изазвала изненађење у региону само због тога што је у ранијем периоду, у сличним ситуацијама, потпуно изостајала или је била сасвим млака.

– Београд је могао и морао да реагује много више, с обзиром на то да Николаидис није никакав „слободни стрелац“ и слободни уметник, каквим се представља, већ саветник председника Скупштине Црне Горе. У том својству његове изјаве имају апсолутно политички и јавни карактер. Зато је било простора и за интернационализацију, за обраћање Савету Европе и неким другим институцијама које се, иначе, често и радо оглашавају кад год је Србија у питању, без обзира на то да ли има или нема повода. Од тога не би било много вајде, али би се макар још једном демаскирали лицемерје и двоструки стандарди по том питању – каже Вукадиновић за С медиа портал.

Од изјаве Николаидиса, сматра Вукадиновић, још је „скандалознији покушај његовог оправдања у домаћој јавности од стране кругова чији су ставови малтене радикалнији или идентични Николаидисовим“.

– Колико год био важан овај регионални српско-црногорски аспект приче, још је важнији овај унутрашњи и ова бура које се подигла у неким уским али гласним домаћим круговима, који су се усталасали, јер су, по инерцији из претходних година, давали подршку свему што се критички и негативно односи према Београду и Србији.

Вукадиновић наглашава да би у обрнутом случају реакција била страшна и да је „случај Николаидис“ управо разоткрио и оголио „ту сталну кампању која се води против Србије и атмосферу антисрпског (ауто)шовинизма у којој такве изјаве могу да се појаве“.

– Можемо само да замислимо шта би се десило да је неко из Србије, било ко, а камоли неко ко представља власт, изјавио нешто слично за државни врх Црне Горе или Хрватске. Какве би то изазвало реакције, како би се само оглашавале бројне институције и невладине организације, закључио је Вукадиновић.

Аутор: Ђорђе Вукадиновић
Извор: С медиа, Нова српска политичка мисао


Напиши коментар

Није дозвољено.