У Смедереву почиње обнова цркве из 10. века


Верује се да је најпре изграђена византијска црква, да би у првој половини 15. века деспот Ђурађ обновио црквицу
Верује се да је најпре изграђена византијска црква, да би у првој половини 15. века деспот Ђурађ обновио црквицу

У смедеревској тврђави почиње обнова цркве из 10. века откривене пре 30 година. Кроз векове, на истим темељима подизана православна, католичка црква и џамија

Тридесет година од када су случајно у смедеревској тврђави откривени остаци црквице из 10. века, коначно ће у четвртак почети њена конзервација. Верује се да је овде, кроз векове, на истим темељима подизана православна, католичка црква и џамија.

Бурна историја локалитета почиње у десетом веку, пола миленијума пре него што ће на истом месту нићи Ђурђева тврђава. Верује се да је најпре изграђена византијска црква, да би у првој половини 15. века деспот Ђурађ обновио црквицу, која је потом порушена падом под Турке 1459. године.

Онда је ту никла џамија, чијег минарета се обриси и данас виде. Када је Аустрија крајем 17. и почетком 18. века завладала овим простором, џамија је претворена у католичку цркву. Турци су је убрзо срушили и никада више није обновљена.

Тајна цркве

Верује се да је у тврђави постојала саборна црква у којој су првобитно похрањене мошти Светог Луке. Немачки стручњаци обавили су геомагнетна снимања подземља и сачинили сателитску мапу, али остаци Благовештенске цркве нису нађени.

У претходних 25 година у великој мери су урушени завршни делови остатака зидова, па је приликом њиховог чишћења, откопана велика количина камена. Сакрални комплекс чини неколико грађевина. Најстарији су остаци цркве триконхалне основе у северном делу комплекса. На основу археолошких налаза датирана је у 10. век, знатно пре изградње тврђаве.

Нажалост, услед каснијих грађевинских интервенција њени зидови су оштећени до те мере да су данас постојани само у темељној зони, у висини од око тридесет центиметара – каже Верољуб Ранковић, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву.

Регионални завод је прошле године завршио Пројекат конзервације и презентације сакралног комплекса који даје приоритет средњовековној цркви.

На основу података са очуваних делова, техничке и фото документације, реконструисана је црква у претпостављеној модуларној мрежи. Простор око комплекса ће се проширити и биће презентован на првобитној коти терена.

Спроведен је поступак јавне набавке, изабран извођач радова који ће почети данас – каже директор Верољуб Ранковић, и додаје да су новац обезбедили Министарство културе и град.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар

Није дозвољено.