Срби су били и остали мете капиталистичких господара


Aмерички лидери морају да и даље оправдавају агресивне ратове из прошлости и своје тзв. `хуманитарно бомбардовање` Србије
Aмерички лидери морају да и даље оправдавају агресивне ратове из прошлости и своје тзв. `хуманитарно бомбардовање` Србије

Мајкл Паренти, доктор политичких наука и антиглобалиста, сматра да су Срби демонизовани зато што су били највећа етничка група у југословенској федерацији, најпосвећенији очувању цјеловитости земље,и нису имали план за сецесију.

Тако су Срби постали мета и означени као носиоци зла и починиоци геноцида. То се наставља и данас, не зато што је истинито, него зашто што амерички лидери морају да и даље оправдавају агресивне ратове из прошлости и своје тзв. `хуманитарно бомбардовање` Србије, које је донијело толико уништења” – објашњава у интервјуу СРНИ Паренти, који предаје на више угледних универзитета у САД и иностранству.  

Амерички лидери не осјећају посебну наклоност према Хрватима или Бошњацима у БиХ, односно Албанцима на Косову, оцјењује Паренти и додаје да су њихови сецесионистички елементи били најкориснији за разбијање Југославије у одвојене десничарске мини републике у којима је све приватизовано и дерегулисано.

Као резултат тога – многи су данас сиромашни, без права на социјалне услуге и пристојан живот. Паренти истиче да Срби и остали народи сада мање производе сами за себе, а више увозе од западних корпорација.

Према његовој оцјени, коначан циљ америчког глобалног империјализма јесте увођење статуса “земље трећег свијета” свуда, укључујући западну Европу и Сјеверну Америку.

Паренти потсјећа да је Међународни суд у Хагу великом већином гласао да “у БиХ није било геноцида те да је и тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте отворено закључила да тужилаштво против Слободана Милошевића и Срба није саставило увјерљив случај о геноциду“.

Неки су покушали да потсјете свијет да су злочини почињени на свим странама. Неки дисиденти и даље питају гдје су биле телевизијске камере када су недалеко од Сребренице масакриране стотине Срба – наводи Паренти у интервјуу Срни.

Он упозорава да масовним убијањима Срба, која су починили босански муслимани, косовски Албанци и Хрвати, као и убиствима у њиховим међусобним сукобима, није посвећена скоро никаква пажња, осим у неколико случајева, и додаје да се “империје никада не граде на истини”.

Ко истражује злочине над Србима?

Бошњачке лобистичке групе у САД недавно су спријечиле Парентија да наступу у Сан Хозеу, у Калифорнији, а професор објашњава да се наводно “прогресивна група” која је спонзорисала тај наступ уплашила да ће муслиманско становништво у Сјеверној Калифорнији изазвати немире.

Отказао сам наступ уз осјећање гађења. Неки од њих прогутали су пропагандну демонизацију која се годинама усмјерава против Срба у вези са масовним убиствима, масовним силовањима и сличним стварима и они ме виде као `негатора геноцида`” – објаснио је Мајкл Паренти и додао:

У вези са питањем Југославије, они су раме уз раме са НАТО-ом, ЦИА и Пентагоном. Али себе називају `прогресивним`“.

Као антиглобалиста, Паренти смтра да је ЕУ има класну функцију и да је њен циљ да подигне ниво одлучивања на измјештени, мање разноврсан и мање демократски степен, који носи мање одговорности.

Према његовој оцјени, у Бриселу очекују да садашњи лидери у Србији и БиХ буду “добри мали момци који раде оно што желе корпоративни капиталистички господари: да служе Србији и БиХ у складу са западним финансијским интересима, као и да чврсто вежу Србију и БиХ за западноевропски капиталистички систем“.

Циљ западних, углавном америчких, корпоративних и финансијских интереса је да збрише било коју власт у свијету која се не отвори потпуно за слободно глобално тржиште – наглашава професор Паренти.

Недавно су то били Панама, Источни Тимор, Гранада, Југославија, Ирак, Либија, Сирија, Иран и други. У прошлости то су били Гватемала, Ел Салвадор, Индонезија, Вијетнам, Лаос, Чиле, Аргентина…

Било која држава која покуша да искористи своју земљу, радну снагу, тржиште, природне ресурсе и капитал за сопствени развој и за потребе свог народа – умјесто да буде отворена глобалним корпоративним интересима глобалне плутократије – постаје мета као непријатељ и пријетња по западну демократију или западно друштво” – закључио је Паренти за Срну.

Мајкл Паренти се у свом раду бави и простором бивше Југославије. Написао је књиге: “Убиство нације – напад на Југославију” и “Демонизација Слободана Милошевића”.

Приредио: Ненад Тадић
Извор: СРНА, Јадовно 


Напиши коментар

Није дозвољено.