Италијанске војнике из контигента са Космета коси уранијум


Тужилаштво у Италији покренуло истрагу због све већег броја војника оболелих од рака после учешћа у мировним мисијама, укључујући и Косово

Поражавајући подаци о расту броја оболелих од рака у нашој земљи, неминовно се доводе у везу са употребом осиромашеног уранијума током НАТО бомбардовања. Исто то покушавају да докажу и италијански војници, који су били у разним међународним мисијама, укључујући и Косово.


Италијански војници већ годинама безуспешно покушавају да докажу везу између њиховог нарушеног здравља и осиромашеног уранијума. Према подацима Удружења жртава осиромашеног уранијума, преко 300 војника, који су били припадници НАТО трупа, умрло је од разних врста тумора, доминантно лимфних жлезда, док је преко 3.600 оболело.

Међутим, претпоставља се да је број оболелих знатно већи, јер се болест не јавља одмах, а у разним мировним мисијама, у Босни и Херцеговини, на Космету, у Ираку, Авганистану било је преко 70.000 италијанских војника.

Умирем, а држава ми каже да је то од стреса. Ја ћу се борити до последњег даха“, каже Еразмо Савино, италијански војник.

Римске власти упорно одбијају да признају било какву одговорност, негирајући везу између опаких болести и осиромашеног уранијума, укључујући и анализе, чак три парламентарне комисије које због крајње опречних мишљења чланова нису дале никакве резултате.

Држава тврди да ни осиромашени уранијум ни вакцине нису узрок болести, већ нешто сасвим друго“, каже адвокат.

Међутим, два последња случаја, смрт 31-годишњег старијег водника Еразма Савина, који је боловао од рака, а био је у мисији на Космету, као и пети случај обољења војника од смртоносног тумора у Риминију, такође припадника мировних мисија, били су повод да заменик јавног тужиоца Давид Ерколани покрене истрагу против непознатих особа за убиства из нехата, а на основу члана 117 војног кривичног закона.

То је 12. случај покретања судског процеса оболелих војника против државе, која их, како тврде, није упозорила на опасност и предузела праве заштитне мере, попут америчких војних власти, које су поучене искуством из првог рата против Ирака, предузеле опсежне мере заштите за маринце током бомбардовања Космета 1999. године.

Извор: РТС


Напиши коментар

Није дозвољено.