Кинески хакери украли тајне америчке ПВО


Противавионски ракетни комплекс Patriot

Хакери су украли од САД пројекте неколико система који су основа америчке противракетне одбране. О томе се, како пише The Washington Post, говори у извештају Научног савета министарства одбране САД (DSB).

У рукама хакера су се нашли подаци о противавионским ракетним комплексима Patriot PAC-3, противракетним комплексима THAAD и бродском информационо-командном систему Aegis. Осим тога, украдени су и подаци о палубним ловцима F/A-18 Super Hornet, перспективним ловцима F-35 и др. DSB није директно оптужио Кину за крађу информација, међутим, представници Пентагона су изјавили да се ради баш о кинеској компанији чија делатност је усмерена на крађу америчких војних тајни.

О могућој крађи информација о ловцима F-35 по први пут се сазнало још у јануару 2007.

Напади су настављени током 2007-2010, а на удару се, између осталих, нашла и компанија Qinetiq North America која се бави разрадама робота и сателитских извиђачких система.

Према подацима аналитичара, иза тих напада би могла да стоји хакерска групација Comment Crew, са седиштем у Шангају.

Америчко министарство одбране је, према писању московског сајта Lenta.ru, објавило план за петоструко повећање броја стручњака за борбу против сајбер напада. Министарство сада има око 900 таквих стручњака, али се планира да се њихов број повећа на 4.900.

Захваљујући том повећању, Кибернетичка команда у саставу Стратешке команде оружаних снага САД моћи ће да ефикасније спречава нападе на америчке компјутерске мреже, укључујући информационе мреже Пентагона.

Према накнадним сазнањима, кинески хакери су „могли украсти описе и цретеже најсавременијих америчких војних авиона и бродова, као и противракетних система”.

Амерички стручњаци су тобоже – кад је откривено шта се догодило – били шокирани јер процењују да Кина са тим технологијама може стећи „важну предност, убрзати значајно развој своје војне индустрије и притом уштедети огромна средства”.

Извор: Глас Русије, Факти


Напиши коментар

Није дозвољено.