Древно порекло новогодишње прославе


Акиту и дочек Нове године
Најстарија забележена новогодишња свечаност датира од пре 4 000 година у старом Вавилону

Првог јануара сваке године многе земље широм света прослављају почетак нове године. Али нема ничег новог око Нове године.

У ствари, свечаности и прославе почетка календара су ту хиљадама година. Док су неке свечаности једноставно биле прилика да се пије и весели, многе друге новогодишње прославе су повезане са пољопривредним или астрономским догађајима.

У древном Египту, на пример, година је почињала са годишњом поплавом Нила, што се поклапало са хелијакалним изласком Сиријуса. Феничани и Персијанци су нову годину почињали са пролећном равнодневницом, а Грци су је славили на зимски солстициј. Први дан кинеске Нове године долази са другим младим месецом после зимског солстиција.

Прослава Акиту у Вавилону

vavilon kulaНајстарија забележена новогодишња свечаност датира од пре 4 000 година у старом Вавилону и била је дубоко испреплетена са религијом и митологијом. За Вавилонаца древне Месопотамије, први млади месец после пролећне равнодневице – дан крајем марта са једнаком количином сунчеве светлости и таме – најављивао је почетак нове године и представљао поновно рађање света природе. Прилику су обележавали великом верском свечаношћу под називом Акиту ( изведница сумерске речи за јечам, који се жање на пролеће), која је укључивала различите ритуале сваког од својих 11 дана. Током Акиту, статуе богова су проносили градским улицама, а обреди су симболизовали победу над снагама хаоса. Вавилонци су веровали да је кроз ове ритуале свет симболично очишћен и од богова поново створен у припреми за нову годину и почетак пролећа.

Поред нове године, Акиту је прослава митске победе вавилонског бога неба Мардука над злом богињом мора Тијамат и служила је важном политичком циљу: тада је крунисан нови краљ или се обнављала божанска власт актуелног владара. Један фасцинантан аспект Акиту укључује неку врсту ритуалног понижења вавилонског краља: чудна традиција налагала је да се краљ изведе пред кип бога Мардука, да му се скину краљевске регалије, да се шамара и вуче за уши, не би ли заплакао. Ако се пролију краљевске сузе, то је био знак да је Мардук задовољан и да је симболично продужио владавину краља.

Римско слављење Јануса

janusРимска Нова година такође је у вези са пролећном равнодневницом. Рани римски календар се састојао од 10 месеци и 304 дана, са почетком сваке нове године на пролећну равнодневницу. Предање каже да је календар направио Ромул, оснивач Рима, у осмом веку пре нове ере. Међутим, током векова, календар је био све више у раскораку са сунцем, па је 46.г. п.н.е. цар Јулије Цезар одлучио да реши проблем, консултујући се са најистакнутијим математичарима и астрономима свог времена. Он је увео Јулијански календар, соларни календар који подсећа на модернији Грегоријански календар који већина земаља данас користи.

Као део своје реформе, Цезар је увео 1. јануар као први дан у години, делимично у част имењака тог месеца: Јануса, римског бога промена и почетака, чија су му два лица дозвољавала да гледа назад у прошлост и напред у будућност. Ова идеја је повезана са концептом преласка из једне године у другу.

Римљани су славили 1. јануар понудом жртава Јанусу у нади за добру срећу у новој години и украшавајући своје домове ловоровим гранчицама и похађајући бучне забаве. На овај дан се гледало као као на дан који ће одредити наредних 12 месеци и било је уобичајено да се са комшијама направи добар почетак нове године, измењују жеље и дарови, мед и смокве.

Средњи век: укидање 1. јануара

У средњовековној Европи, пак, прославе уласка у нову годину су сматране паганским и нехришћанским. На Концилу у Туру је укинут 1. јануар као почетак године, замењен је данима више религијског значаја, као што је 25. децембар или 25 март, празник Благовести, такође под називом “Lady Day”.

Датуму 1. јануара је такође дат хришћански значај и постао је познат као Празник Обрезања, сматрао се као осми дан Христовог живота рачунајући од 25. децембра, а следећи јеврејску традицију обрезивања на којем се детету формално даје његово или њено име. Међутим, 25. децембар као датум рођења Исуса је дискутабилан.

Грегоријански календар: 1. јануар враћен

gregorijanski kalendar После реформе Грегоријанског календара у 1582, папа Гргур Тринаести је поново успоставио 1. јануар као дан Нове године. Иако је већина католичких земаља скоро одмах усвојила овај календар, он је у протестантским земљама усвајан постепено. Британци, на пример, нису усвојили реформисани календар све до 1752. До тада су Британска империја и њене америчке колоније славиле Нову годину у марту.

Аутор: Април Холовеј
Превео: Александар Јовановић


Напиши коментар

Није дозвољено.