Тесто месе маштом


Средња школа из Пирота расадник кулинарских уметника. Даница Ћирић наша репрезентативка у пекарству

mladi-pekari_620x0
Даница Ћирић на пракси у својој средњој школи

Средња школа са домом ученика “Др Обрен Пејић” у Пироту, протеклих стотинак година изнедрила је мноштво мајстора за познати пиротски качкаваљ који раде у млекарама “Од Триглава до Ђевђелије”, а последњих година овде стасавају и врхунски пекари. Даница Ћирић, једна од младих пекара, овог пролећа је својим радом постала национални шампион у пекарству. Она ће августа месеца представљати Србију, на европском такмичењу у Италији, земљи постојбини теста и тестенина.

Успех ове девојке је изненађење само за неупућене, јер се у радионици ове школе, под будним оком професора технологије Радосава Пејчића, пекарство и тесто третирају као уметност. Даница је, са својим другарима до танчина усавршила занат, тако да израда најкомпликованијих “задатака” није никакав проблем.

– Љубав према тесту и пекарским производима сам наследила од родитеља. Овај занимљив посао ме је заинтересовао од најранијих дана, јер сам видела да тесто може да се обликује на хиљаду начина. Све зависи од маште и креација.

Није нимало лако направити портрет, на пример, Светог Саве, Вука Караџића или неког другог. Основно тесто се ради од такозваног квасног, а детаљи, украси у облику печата или медаљона од бесквасног теста. Све то треба заједно испећи, а да се не наруши целина. Ако се лик свеца црта оловком или четкицом, грешка се отклања брисањем, а овде је таква грешка отклања тако што се живо тесто премеси.

Професор Пејчић каже да се овде већ годинама израђују славски колачи, са ликовима светаца, али и знаменитих историјских личности Србије. У пекарству је као и у животу, морате стално да се усавршавате, и то гарантује успех.

– Од стотинак ученика прехрамбених школа, Србију ће у Италији представљати само две ученице, а једна од њих је Даница. Ђаци су се надметали у изради славског теста, кроасан кифли, лиснатог теста и “багет” хлеба… – закључује професор Пејчић.

 

Извор: Вечерње новости


Напиши коментар

Није дозвољено.