Сергеј Черјомин: Москва ће помоћи развоју Београда


Министр Владе Москве, Шеф Департмана за спољноекономске и међународне односе Сергеј Черјомин и градоначелник Београда Синиша Мали. Фото: Амбасада Русије у Србији
Министр Владе Москве, Шеф Департмана за спољноекономске и међународне односе Сергеј Черјомин и градоначелник Београда Синиша Мали. Фото: Амбасада Русије у Србији

Министар за економске односе са иностранством у Влади Москве Сергеј Черјомин каже за РТС каже да је циљ да се трговинска размена удвостручи. Недавно потписан споразум између Београда и Москве требало би да допринесе већој трговинској размени две земље и да омогући бржи развој српске престонице.
Сергеј Черјомин је, у интервјуу за РТС, рекао да су наши градови пријатељски и да је зато Москва потписала споразум којим показује да је спремна да помогне у развоју Београда.

“Споразум има огроман економски потренцијал тим пре што у Москви послује велики број српских компанија. То су пре свега грађевинске фирме, које учествују у изградњи инфраструктурних пројеката који су за нас веома значајни, попут изградње инфраструктуре за светско првенство у фудбалу 2018. године. С друге стране, ми из Србије у Москву увозимо фармацеутске производе, еклектротехнику, електронику и желимо да се тај увоз повећа”, истиче Черјомин.

Напомиње да је главни циљ да се повећа трговинска размена између Русије и Србије.

“Трговинска размена сада износи више од 500 милиона евра, наш задатак је да достигнемо милијарду евра и верујемо да ће сарадња два главна града томе и те како допринети”, подвлачи министар за економске односе са иностранством у Влади Москве.

На питање да ли се то односи и на извоз пољопривредних прозвода из Србије у Русију, Черјомин каже да је његова држава захвална Србији што није уводила санкције Русији и додаје како Србија сада може да заузме веома значано место на руском тржишту пољопривредних прозвода.

Потврђујући добре односе две престонице, Черјомин указује како је могуће да ће градоначеник Москве у Београд доћи ове године или најкасније почетком наредне, пошто је добио позив премијера Александра Вучића.

“Веома је важно да одржимо динамику узајамних посета на политичком нивоу, а и наше стручне службе ће често долазити у Београд. Сарадња два града значајна је и за инвестиције, јер су многе руске команије заинетерсоване да инвестирају у Србији”, закључује Черјомин.

Извор: РТС


Напиши коментар

Није дозвољено.