Оснивање ВАНУ: Академија, политичка фирма


 Невладина органиѕаија ВАНУ постала јавно предузеће Ванук
Невладина органиѕаија ВАНУ постала јавно предузеће Ванук

САНУ оштро критикује одлуку Скупштине аутономне покрајине Војводине да оснује своју научну институцију.
Донесена у занимљивом тренутку и са још занимљивијим правним образложењем, одлука о формирању ВАНУК нас је уверила да се ради о упорном и припремљеном политичком настојању које ће, поново упозоравамо, имати за резултат релативизацију или чак разбијање јединственог научног, уметничког и културног простора – ово је став Српске академије наука и уметности о одлуци Скупштине Војводине о оснивању Јавног предузећа “Војвођанска академија наука, уметности и културе” (ВАНУК).

Иако је већина мислила да је иницијатива о оснивању ВАНУК чиста провокација, покрајинске власти су то ипак учиниле. Закон је јасан и каже да покрајина не може да оснива научноистраживачке институције, али су се покрајинске власти досетиле да досадашњу невладину организацију ВАНУ “преведу” у јавно предузеће. Тако би могли несметано да их финансирају буџетским парама.

Реагујући на ову одлуку, из САНУ је стигао и коментар да ће “кратковидој политици наставити као алтернативу да нуде озбиљан, отворен и аргументован дијалог сходно законски дефинисаној улози”.

– Јавност треба да буде свесна да су донесене одлуке сувише озбиљне да би се препустиле само политичарима – оцењено је из председништва САНУ. А изгласавање одлуке о оснивању ЈП ВАНУК ускоро ће се наћи на провери у новосадском Привредном суду.

Жалба Уставном суду

Уколико Привредни суд у Новом Саду ипак буде уписао ВАНУК у регистар, СНС ће покренути жалбу пред Уставним судом Србије, како је то и најавио шеф посланичког клуба СНС Предраг Матејин – казао је Галић “Новостима” и додао да уставну жалбу може да покрене 25 посланика.

Мада покрајинска влада тврди да правна основа за доношење одлуке о оснивању ВАНУК-а произлази из Закона о јавним службама и Статута Војводине, Владимир Галић (СНС), посланик у Скупштини Војводине, наглашава да ВАНУК нема утемељење у закону.

– Сумњам да ће привредни суд уписати ЈП ВАНУК у регистар зато што за то нема утемељење у Уставу, ни у једном закону, као ни у Статуту Војводине и као таква та установа не може бити регистрована – категоричан је Галић.

Галић, који је био члан радне групе за израду покрајинског статута, додаје да покрајински парламент по Закону о научноистраживачкој делатности (члан 41) нема право да оснује научноистраживачке институте.

– Оснивање ВАНУК је политичко питање и свако ко каже другачије, не говори истину – додаје Галић. – Који је политички мотив да се поред постојећег огранка САНУ у Новом Саду оснива ВАНУК, када сви знамо да академија наука, као интелектуални стуб, служи за развој одређене нације? Шта желе да створе? Војвођанску нацију?

За разлику од коалиционих партнера из ЛСВ, који жале што нису имали прилику да реоснују ВАНУ из 1979. године, покрајински секретар за науку, културу и технолошки развој Владимир Павлов (ДС) истиче да ће ВАНУК бити организован другачија од свог претходника.

– Чланови неће имати звања академика, од седам чланова управног одбора, шест ће именовати покрајина као оснивач, док ће један бити из редова запослених – каже Павлов.

Извор: Новости


Напиши коментар

Није дозвољено.