Данас на Мећавнику почиње девети Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“


Фото: kustendorf-filmandmusicfestival
Фото: kustendorf-filmandmusicfestival
Девети Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почиње данас у Мећавнику, Мокра Гора и трајаће до 27. јануара. Кустендорф се одржава у организацији Раста Интернатионал и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и компаније „Гаспром њефт“.

Свечано отварања фестивала који је основао режисер Емир Кустурица са циљем развоја ауторског филма и подршке младим талентованим редитељима, одржаће се у 19 часова. Поред оснивача фестивала присутнима ће се обратити и Министар културе и информисања, Иван Тасовац.

Након церемоније отварања биће приказан филм италијанског режисера Матеа Гаронеа „Прича над причама“, који представља  слободну интерпретацију славних прича Ђамбатиста Базилеа. По завршетку филма вишеструко награђивани режисер Гароне одржаће радионицу за све љубитеље филма.

Тачно у поноћ почеће концерт јерменске реге групе „Реинкарнејшн“.

У оквиру главног фестивалског програма седамнаест филмова младих режисера из Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине, Русије, Србије и Шпаније надметаће се за Златно, Сребрно и Бронзано јаје.

Међународни жири који ће одлучити о наградама чине Мажида Абди, филмска продуценткиња и аутор документарних филмова из Етиопије, Дивна Вуксановић, српска књижевница, филозоф и теоретичар медија и Фламињо Задра, фимски продуцент из Рима. Награду за најбољу фотографију Вилко Филач ове године ће доделити Дијан Баратје, директорка фотографије из Француске и шведски директор фотографије мађарског порекла Иштван Борбаш. Као и претходних година, селекторка такмичарског програма је Дуња Кустурица.

У оквиру програма Савремене тенденције биће приказани неки од најбољих филмова прошлогодишње продукције и представљени њихови аутори и продуценти – гости фестивала, који ће након пројекција својих филмова одржати радионице. У шест фестивалских дана биће приказани филмови: „Читај ми са усана“ Жака Одијара (добитник „Златне палме“), „Благо“  Корнелија Порумбоја (добитник награде „Известан таленат“), „Прича над причама“ Матеа Гаронеа, „Бланка“ Кокија Хасеија (победник Венецијанског филмског фестивала и добитника првог Златног јајета Кустендорфа), „Младост“ Паола Сорентина, добитник награде Европске филмске академије за најбољи европски филм који ће представити продуцент Никола Ђулијано и „Клан“ Пабла Трапера, за који је режисер добио венецијанског Сребрног лава, награду за најбољу режију а који ће представити продуцент Матијас Мостеирин.

У оквиру фестивала предвиђен је посебна програмска целина, деколонизација филма са филмовима који доводе у питање доминантне наративе о односу израбљивача и израбљиваних у неоколонијалном контексту, као и оне о  класним односима унутар западних друштава. У оквиру овог програма биће приказани документарни филмови: „О насиљу“ Јорана Хуга Олсона, „Капетан Томас Санкара“ Кристофа Купелина и „Немачка младост“ Жана Габријела Периоа, као и играни филм Ђије Жангкеа „Планине могу да оду“, који из ауторске визуре говори о проблемима којима је посвећен овај програм.

У оквиру ретроспективе великана, посебан сегмент биће посвећен немачком продуценту Карлу Баумгартнеру у оквиру кога ће  маестро Емир Кустурица представити свој рад са овим истакнутим филмским продуцентом као и одржати предавање о чехословачком редитељу Франтишеку Влачилу.

За све госте и учеснике предвиђен је богат вечерњи музички програм. За одлично расположење побринуће се српски рок састави „Партибрејкерси“  и „Коља и Гробовласници“ и молдавски трубач Адам Стинга.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф 2016 ће угостити прослављене ауторе, глумце и музичаре те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и друге еминентне госте из света филма.

Предлог Магацин-а:

Интернет страница Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф: kustendorf-filmandmusicfestival

Аутор: Горица Ћећез
Извор: Искра


Напиши коментар

Није дозвољено.