Продајом ПКБ-а биће уништен домаћи аграр


Фото: Курир
Фото: Курир

Неизбежно је да се ствари овако дешавају, јер држава нема жељу ни вољу да заштити домаћи аграр. Од државе се и онако нико више ничему добром не нада. Ова држава је од пољопривреде само умела да отима и да је упропасти, тако да, са те стране, пољопривредници данас изгледа немају чему да се надају.

За разлику од многих, који су на почетку приватизација пољопривредних комбината мислили да је то лак и једноставан посао, сигурно је да би се данас јако мали број људи сложило са оваквом констатацијом. Време је показало да је приватизација веома „скупа“, да неминивно доводи до смањења радних права, повећане незапослености, социјалне несигурности, промене структуре привредних субјеката, уништавања свега вредног…

Невероватно је да и даље постоји низак ниво економске свести политичке олигархије, случајно или намерно. Са аспекта економске струке, град Београд који је већински власник ‘’ПКБ-а’’ будући да намерава да прода ову корпорацију и да се већ у јавности појављују спекулације око почетне цене, намеће се једно питање, а то је зашто прво није утврђена тржишна (берзанска) вредност???, па тек онда на бази те информације евентуално размотрити даље потезе! Даље, ако је утврђена вредност, ко је утврдио вредност, која метода је примењена, зашто јавност није о томе информисана, да ли ће јавност можда бити информисана, или јавност можда нема право да зна какве се одлуке доносе у име свих грађана???

Најважније питање је: Откуд граду Београду и градским властодршцима или било коме у овој земљи право и слобода да продају ‘’ПКБ’’, када га нису они стварали деценијама, нити им је неко дао на поклон???

Познато је да пољопривредни циклуси, у уређеној и стабилној пољопривреди, трају три до пет година, па је готово немогуће током тог циклуса оцењивати краткорочно стање. Оно што се може истакнути јесте да је српска пољопривреда тренутно у хаотичном стању. Једино што би сада било исправно је проценити јесмо ли усмерени на сређивање тих хаотичних прилика или не. Колико ја пратим не постоје, ни у најмањим траговима, покушаји за сређивање темељних проблема у нашој пољопривреди. Евентуални улазак у ЕУ сам по себи неће допринети сређивању пољопривреде, јер је у Европи углавном завршен процес развоја пољопривреде и предстоји борба за очување оствареног положаја произвођача развијених земаља – посебно оних који су достигли висок ниво конкурентности.

Када је то тако, нашим политичарима остаје да поштено реше дилему – или ћемо одустати од сопствене пољопривреде и продати ”ПКБ” или ћемо нашу пољопривреду развијати да би била конкурентна до нивоа производње која подмирује сопствене потребе и једног дана омогућава спољнотрговински суфицит….или ћемо да уништимо све комплет…!!!

Ако се политички јавно не определе за решавање ове дилеме и ако се истовремено не реше питања како остварити тај постављени циљ, шта закључујемо? Све што политичари чине, причају и раде је чиста превара и заглупљивање народа! Због тога је неопходно јавно да им поручимо да немају право да рапродају остатак стратешких ресурса странцима и да једино могу да продају само оно што су они лично створили!!! А да ли су нешто створили???

Предлог Магацин-а:

Национални ресурси на добошу: Оглашена продаја ПКБ-а!
Економски злочинци се увек враћају на место злочина: случај ПКБ Корпорација а.д.

Извор/Аутор: Мр Данијела Ружичић


Напиши коментар

Није дозвољено.