Срби траже свој кантон у ФБиХ!


Bosna entitetiКада почну најављене уставне промене у Федерацији БиХ представници српског народа тражиће да Дрвар, Гламоч и Грахово добију посебан статус у оквиру овог ентитета, јављају медији из РС!

У оквиру званичних преговора о најављеним уставним променама у Федерацији БиХ, односно о формирању хрватског и бошњачког “мегакантона”, представници Срба у овом ентитету захтеваће да и они добију своју територијалну формацију, односно својеврсни савез повратничких српских општина, јер тврде да, за разлику од Бошњака и Хрвата у РС, они у ФБиХ немају позицију која би им гарантовала безбедност и конститутивност!

Ова иницијатива први пут је изнесена пре неколико година, а српски представници кажу да ће је поново активирати, јер је њихов положај све тежи, пише “Пресс РС”.

Према речима Миле Марчете, посланика у Парламенту ФБиХ, Срби повратници траже посебан статус унутар Федерације БиХ, јер тренутно нису конститутиван народ у овом ентитету.

“То може бити једна врста кантона или посебне организације, која би, као целина била под кровом Федерације БиХ. Сматрамо да би требало формирати савез општина, а ако некоме боде очи да се то зове савез српских општина, та одредница може бити замењена.

У том савезу били би Дрвар, Гламоч и Грахово, а није спорно да буде и нека мултиетничка општина, као што је Кључ и слично. Морамо имати неки ауторитет, законске и уставне норме које би нам гарантовале конститутивност и вратиле осећај да смо део овог друштва”, рекао је Марчета за Пресс РС.

Извор: Мондо


Напиши коментар

Није дозвољено.