Зоран Шапоњић: Русији од Србије, с љубављу!


Потпредседница СНС Зорана Mихаjловић/Фото: Курир
Потпредседница СНС Зорана Mихаjловић/Фото: Курир
Одбруси јуче потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић заменику председника Владе Русије Дмитрију Рогозину! Уствари Русија и треба да гледа своја посла, нама су сада далеко већи пријатељи они који су нам земљу засипали тонама осиромашеног уранијума, пре 16 година градове нам рушили бомбама, убијали децу…


Одбруси јуче потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић заменику председника Владе Русије Дмитрију Рогозину! „Да води рачуна о својој држави“, а ми Срби ћемо „да водимо рачуна о својој“, преведено на српски – да иде тамо одакле је дошао и да се више овамо не меша! Гнев министарски изазвала је изјава Дмитрија Рогозина да „Србија мора да буде опрезна када је реч о хармонизацији своје спољне политике са ЕУ, јер би у супротном могла да буде суочена са ситуацијом „Келн два“. Рогозин то није директно рекао, али је наговестио, и у Србији би мигранти, они које ће нам ЕУ свакако вратити, а ми их због харминизације спољене политике са ЕУ морамо прихватити, могли да почну да на улицама провоцирају и нападају српске жене.

Опасно се део београдске политичке чаршије јуче узнемирио, али, не због могуће опасности да се Келн понови у Београду, већ, колико схватам, због тога што је Рогозин упозорио Србију „да буде опрезна у хармонизацији своје спољне политике са ЕУ“. Што се заменик руског премијера дрзнуо да дирне у односе Србије и свете Европске уније, оне пред којом Србија дрхти у страху да нам, због неког нашег потеза не затворе муком отворена поглавља која нас воде право у европски рај!

Зоран Шапоњић. Фото: Искра
Зоран Шапоњић. Фото: Искра

Заиста, не спорим право београдској политичкој чаршији опчињеној сунцем и звездицама Европске уније да буде узнемирена и да живи у паничном страху од европских комесара. Питам само, а ваљда на то имам право, шта би се догодило да је којим случајем заменик руског премијера у Београду изјавио да „Русија сада неће рушити Владу Србије, јер је задовољна како ради“? Какве би реакције ужаснутих „бранилаца Србије“ тек та изјава изазвала?

Чисто подсећања ради, а ми у Србији брзо заборављамо па није згорега да се повремено подсетимо, амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби изговорио је цитирану реченицу, нема томе ни пар месеци. Господин Кирби тада нам је дословце поручио да „САД неће рушити Владу Србије“, јер, што би то „сада радили“, кад су задовољни „како Влада ради“. Коју недељу раније, исти амбасадор позвао је Србију „да размисли ко су њени партнери, и који су јој идеали“, подвукавши „да постоји једна заједничка идеја коју ЕУ заступа, а то је идеја да све земље чланице ЕУ имају јаке везе са земљама преко океана“.

И, све је то амбасадор рекао, а да га нико из Србије није опоменуо, нити му је поручио „да се брине о својој земљи, а ми ћемо о својој“.

Закључак може да изведе свако за себе!

Или је можда потпредседница Владе Србије опоменула америчког амбасадора да „води рачуна о својој земљи“, а ми ћемо о својој, али ми је њена изјава промакла?

Питам данас, што они који данас Русији, после једне политичке изјаве, изношења става те земље, поручују да „води рачуна о својој држави, а ми ћемо о својој“, то Русији нису поручили уочи руског вета у Савету безбедности УН на резолуцију о „геноциду о Сребреници“? Што Русији не рекоше да гледа своја посла а ми ћемо сами водити рачуна о себи, пре гласања у Паризу о пријему Косова у Унеско? Или некима, можда, није одговарало што се Русија тада умешала и помогла нам? Или смо можда сами зауставили пријем Косова у Унеско, без помоћи Русије? Ако јесмо, зашто су се онда наши челници захваљивали Русији и Путину и после Њујорка и после Париза?

И, питање који за оне који Русију сада опомињу да гледа своја посла – да није којим случајем Рогозин ономад сам, непозван дошао у Србију, или смо га звали суочени са одлуком Загреба да набави лансирне рампе и балистичке ракете у чијем је домету Београд? И, хоћемо ли на хрватску претњу балистичким ракетама одговорити само са она четири нова оклопна возила што ће их Војска Србије добити ових дана?

Уствари, Русија и треба да гледа своја посла, нама су сада далеко већи пријатељи они који су нам земљу засипали тонама осиромашеног уранијума, пре 16 година градове нам рушили бомбама, убијали децу…

У Србији прилике су такве! Русији од Србије, с љубављу!

Предлог Магацин-а:

Двери: „Вучићу: Зашто Кирби МОЖЕ, а Рогозин НЕ?“

Извор: Искра


Напиши коментар

Није дозвољено.