“Фајненшел тајмс”: Косову прети општи хаос и анархија


kosovo droga 2Угледни међународни часопис “Фајненшел тајмс” написао је у опширној анализи да јужној српској покрајини прети општи хаос и анархија након протеста поводом избора Хашима Тачија за “председника”.

На око 4 километра од Приштине, налази се модерна зграда вредна 30 милиона евра коју је ЕУ изградила као споменик покушаја да се у косвској покрајини успостави стабилна демокртаија, пише лист.

У питању је косовска “Палата правде” која је у брошурама Европске уније описана као “симбол повећања поштовања и поверења у инстуитуције које гарантују владавину права на Кососву”.

Без мира, стабилности, поштовања, владавине права…

У петак, ипак, није показано нити јавно поштовање, нити владавина права, нити мир и стабилност када је “парламент” за “председника” изабрао Хашима Тачија, бившег команданта терористичке ОВК и некадашњег “премијера” Косова, пише угледни лист осврћући се на демонстрације које су избиле након именовања.

– Опозициони посланици бацали су сузавац по згради “парламента”, оно што редовно раде још од октобра, у намери да оборе владу и натерају је на ванредне изборе. Изван “парламента”, демонстранти су бацали молотовљеве коктеле на Тргу Скендербега, као и гађали полицију каменициама. Полиција, од којих су неки били распоређени као снајперисти на оближњим крововима, борила се сузавцем и воденим топовима. Док су они чиштили трг, изгледало је мање значајно да је Тачи изабран за “председника” него да је Косово један корак ближе да испуни услов за Хобсову анархију – пише магазин.

kosovo unistavanje spomenika

Запад је омануо

Лист даље подсећа да је Косово са 1,9 милиона становника једнострано прогласило независност од Србије 2008. године уз подршку САД и 22 од 27 чланица ЕУ. Ипак, и даље више од 100 земаља света не подржава самопрокламовану независност, а међу њима су Русија, Индија, Бразил, Кина, Иран…

– Сада, те исте западне владе (које су подржале независност прим. аут.) гледају политички неред и насиље у Приштини, које ствара атмосферу свеопштег страха и неповерења између Срба и Албанаца, уз комбинацију очаја и забринутости – пише “Фајненшел тајмс”.

Магазин је цело балканско подручје, од Грчке до БиХ, описао као препуно политичких турбуленција, економских катастрофа и друштвенних немира. Ипак, нестабилност на Косову посебно је забрињавајућа због утицаја на мигранстку кризу.

– Косово је као дете које сте увек држали за руку како не би пало.

Сада је проблем што смо сви забринути због могућег насиља – каже Ариана Косај-Мустафе, правни експерт образован у Лондону и програмски директор Косовског института за политичка истраживања и развој.

Становници Косова ће преплавити ЕУ

Беким Колаку, “косовски министар” евроинтеграција, прошле недеље је упозорио да би око 200.000 становника Косова могло покушати да се домогне земаља ЕУ уколико блок “њиховој земљи” ове године не омогући безвизни режим.

Имајући огромни економски, политички и војни утицај на Косову, САД и њени европски савезници подстицали су самопроглашену републику да стане на ноге, пише лист, и додаје да су резултати тога “помешани”.

– Део проблема лежи у договру, парафираном у августу “владе” Косова и Србије, да успостави широка права аутономије за Србе у покрајини.

Албански националисти, концентрисани у покрету “Самоопредељење”, главној опозиционој странци, не подносе такав договор. Са друге стране, чак га и Срби не воле – наводи се.

kosovo nije srbija, kaze usa

САД и ЕУ плаћају цену

Још важније, пише лист, хаос који влада Косовом јесте “цена коју ЕУ и САД плаћају због површне политике стабилности” коју су водиле. Лист пише и да у самопроглашеној држави и даље не постоје ред и мир, политичка корупција и даље је на високом нивоу, а организовани криминал није искорењен.

– Несумњиво, Запад и даље има времена да се позабави овим питањима пре него што тотална анархија преузме Косово. Као што је и Колак рекао прошле недеље: ЕУ увек касни у вези са питањима западног Балкана – закључује “Фајненшл тајмс”.

Аутор: М. Пејић
Извор: Блиц


Напиши коментар

Није дозвољено.