Мајору Бинелу улица на Трешњи


Улица Пјера Бинела, некадашњег француског обавештајца

Од Трошарине старим путем ка Крагујевцу, па када се прођу сва авалска насеља, око 30 километара од центра престонице с леве стране пута је одвајање за Трешњу. Испод самог пута је језерце где су Јелисавета Сека Саблић и Бора Тодоровић снимили легендарну сцену “Ђенкине купачице” у “Маратонцима”. Када се крене асфалтом ка четинарској шумици, долази се у Улицу Пјера Бинела – француског обавештајца који је Србији 1999. доставио циљеве НАТО бомбардовања.

Улица се некада звала Пут за Пландиште, али од 11. новембра 2014. на кући др Томе Марковића стоји табла с натписом Пјер-Анри Бинел. И комшија Небојша Денда поставио идентичну таблу. Доктор Тома објашњава да је писао председнику Општине Сопот тражећи преименовање. Први човек Сопота Живорад Милосављевић каже, за “Новости”, да ће општински оци дати “зелено светло” за преименовање, али да све мора да буде по пропису.

– Апсолутно смо сагласни ако постоји званична иницијатива да овај француски официр добије своју улицу – говори Милосављевић. – Потребно је само да се испоштује процедура. Знамо шта је Бинел урадио за српски народ.

Доктор Марковић нам открива да је таблу са Бинеловим именом постави јер је желео да унуци Нађи испуни жељу. Нађа, данас студент, од малих ногу га је, како каже, саветовала да се избори да француски херој добије у Србији оно што му, по храбрости, припада.

– Почело је 1999, Нађа је била девојчица – прича за наш лист некадашњи ОРЛ хирург са ВМА и први стручњак Југославије за подводну медицину. – Током бомбардовања по цео дан сам био на ВМА, а када бих се враћао кући, Дуња ми је трчала у сусрет и питала: “Деда, докле још?”… Прошло је бомбародовање, Дуња је расла, али ту трауму није могла да заборави. Када је пошла у школу, питала ме је озбиљно: “Зар је могуће да Србија 1999. није имала баш ниједног пријатеља у свету?”

Доктор Марковић се сећа да је тада баш у “Новостима” читао причу о француском мајору Пјер-Анрију Бинелу и његовом подвигу.

– Дуња, има тај Бинел. Гледај како је пострадао код својих зато што нас је волео – рекао сам Дуњи једном приликом, а онда је уследило друго питање: “Зашто се човеку нисмо одужили?”. – На Трешњи не постоји ниједан становник који се успротивио преименовању. Током 1999. ту је била наша ПВО и неко им је поставио “локатор” те их је НАТО гађао.

Овде се и даље нагађа како је издајник могао бити непримећен све до Трешње! Др Тома посебно истиче да се ова, како каже истинска и људска прича о Бинелу прочула до Француске.

– Први рођендан мог унука Максима син је организовао у кући на Трешњи. Ћерка Ана за ту прилику је позвала пријатеље из фармацетске компаније у којој ради и брачни пар Француза налетео је на таблу Пјер-Анри Бинел. Пошто је табла на ћирилици, мало су је дуже читали, али када су схватили о коме се ради – одушевили су се. Прича о Бинелу на Трешњи нашла се и на друштвеним мрежама у Француској – поносно говори др Тома.

Опрез због правилника

Председник Општине Сопот Живорад Милосављевићу опрезно указује на Правилник, по коме се ретко некоме за живота додели улица.

– То је до сада у Србији само три пута урађено, у случају краља Александра Обреновића, Јосипа Броза Тита и стонотенисера Мише Капетанића, која је у међувремену поништена, јер је установљено да је жив – каже Милосављевић.

Још чекају мајора

Доктор Тома Марковић прича да већ трећу годину “чека у заседи” да Пјер Бинел поново дође у Србију па да га води на Трешњу.

– Када га је 2013. медаљом Милоша Обилића одликовао тадашњи председник Николић, понадао сам се да ће доћи у Београд да презуме признање – говори доктор. – Међутим, изгледа да није долазио. Ако се јави “Новостима”, молим вас да му пренесете да га чекамо у његовој улици.

Предлог Магацин-а: Француз који је нашој војсци предао планове НАТО бомбардовања: Робијао сам због Србије и опет бих учинио исто

Извор: Новости


Напиши коментар

Није дозвољено.