Линта: Срби у Црној Гори систематски дискриминисани


Миодраг Линта

У Црној Гори је дискриминација српског народа систематска, а обавеза Србије и њених државних органа јесте да брину о Србима у дијаспори, изјавио је предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону и посланик СНС-а Миодраг Линта.


Он је оцијенио да се основна права Срба угрожавају, да се српски језик третира као „језик другог реда“, као и да је Српска православна црква изложена негативној кампањи.
Додао је и да подаци Владе Црне Горе показују да су Срби дискриминисани и приликом запошљавања, „тако да се у државном апарату проценат запослених грађана српске националности креће око седам одсто“ и да је у појединим министарствима, јавним предузећима и полицији „проценат Срба испод 2 одсто или их уопште нема„.
Фрапантан је податак да међу директорима основних и средњих школа нема ни једног Србина. Иста ситуација је и у здравству„, навео је Линта.
Он је додао да постоје подаци који показују да на конкурсима Министарства културе Црне Горе издавачи који објављују књиге на српском језику не могу добити ни најминималнија средства.
Извор: ИН4С


Напиши коментар

Није дозвољено.