Даница Грујичић: Доказаћемо штетност оружја са осиромашеним уранијумомСрбија једина у овом тренутку има капацитета да испита и директно повеже бомбардовање1999. године са здравственим последицама, каже докторка Даница Грујичић.

Даница Грујичић, начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије, каже да је Србија “једина земља која је после бомбардовања ‘остала читава’ и ми можемо једино право истраживање да направимо с обзиром да је на југу земље и Косову и Метохији коришћено оружје са осиромашеним уранијомом”.

“Ми на научној основи можемо да покажемо повезаност са појавом одређених болести – малигних, стерилитета, аутоимуне болести, генетских аномалија код деце, патолошких трудноћа…”, објашњава она.

Поводом међународне конференције у Риму о штетности осиромашеног уранијума, на којој ће учествовати и представници италијанске владе и на којој ће се разговарати о жртвама осиромашеног уранијума, Грујичићева каже да се нада да ће то бити “увод у почетак забране оружја са осиромашеним уранијумом”.

Ради се о геноцидном оружју, о делу нуклеарног отпада који ‘сеју’ по свету правећи еколошке геноциде“, каже и додаје да је “штета да је Србија, као земља директно погођена њиме, била уздржана када се прошли пут гласало о томе у УН”

На питање хоће ли 300 оболелих италијанских војника који су боравили у мисијама на теренима бомбардованим НАТО пројектилима бити довољан аргумент за оно што Србија све време говори, одговара да “ми треба да обрнемо ситуацију”.

“Када ми докажемо штетност и њихове тужбе ће добити на тежини. Ми ћемо доказати да су они оболели јер су били изложени дејству оружја са осиромашеним уранијомом. Оно што су италијански војници до сада доказали јесте да их њихова држава није заштитила и држава је то признала, али они нису доказали научно да су њихови тумори узроковани нано-честицама осиромашеног уранијума. Ми можемо то да докажемо и зато је веома важно да се такво истраживање и направи”, наводи она.

Извор: Политика

Грујичићева, ипак, упозорава и да иницијатива коју је стотинак научника започело 2017. још нема никакву законску основу и додаје да се пита “колико је важно Србији да тако нешто уради”.

Извор: Б92


Напиши коментар

Није дозвољено.