Витешке борбе најавиле међународни фестивал подно зидина Манасије


Слика са прошлогодишњег фестивала. Фото: РТС

Just Out – највећи витешки фестивал у Србији, који се у августу одржава испод зидина манастира Манасије код Деспотовца, прошле године посетило је 120.000 људи. То је организаторе мотивисало да већ почну припреме за овогодишњи који ће, како најављују, имати доста новина.

Прошле године, током три фестивалска дана било је садржаја за све узрасте – од витешких борби и средњовековних специјалитета до радионица за децу.

“Ове године ће број бораца, након одржаног светског првенства у Смедереву бити знатно већи на самом мегдану”, најављује Владимир Благојевић, директор Фестивала, “у том смислу ће атракција бити већа за бројну публику која је гледала тај турнир у дневном термину у витешком селу. Направили смо неке новитете за децу, стрип, радимо на маскоти змаја.”

Домаћини фестивала су “Бели орлови”, витезови из Србије који ће угостити саборце из двадесетак земаља, први пут и госте из Турске и скандинавске викинге.

Бојан Тасић, из Удружења “Бели орлови”, верује да ће надмашити број учесника под оклопима, којих је прошле године било шестсто:

“Било је укупно око хиљаду учесника на фестивалу, надамо се са повећањем броја земаља да ћемо имати далеко већи број учесника.”

Туристичка организација општине Деспотовац током целе године озбиљно се припрема за ову манифестацију. Велики број посетилаца током протеклих година обавезује да пропуста у организацији не сме да буде.

“Верујемо да ове године, са уређеном пешачком стазом и осталом инфраструктуром коју је припомогао међународни витешки фестивал, верујемо да су општина Деспотовац и Горња Ресава спремне за овогодишњу туристичку сезону и за Међународни витешки фестивал”, кажеАна Богдановић, директорка “Ресавске пећине”.

Фестивал Just Out ове године биће одржан од 23. до 25. августа.

Извор: РТС


Напиши коментар

Није дозвољено.