Јунака ожалили, а он се кући вратио – жив!


Величко у позним годинама

После пуних осам година, ратник Величко Плећић из села Осладића, код Ваљева, појавио се на кућном прагу, на запрепашћење његових најближих, који су га увелико били ожалили, јер је до њих стигао глас да је настрадао у Великом рату!

Данас, његови потомци, подигли су му у селу, на његовом имању, спомен-обележје, које пролазнике-намернике подсећа на необичну, јуначку судбину овог српског војника.

Величко, рођен 1892, а преминуо 1969. године, учествовао је и у оба балканска рата. Борио се у свим значајним биткама у та два, те у Великом рату, прешао Албанију пешке, био рањен на Церу и тада је до његових, у Осладићу, била стигла вест да је погинуо…

– Деда је био припадник првог позива славне Дринске дивизије, са њом је учествовао и у пробоју Солунског фронта – кажу његови унуци. – У српску војску отишао је 1911. године, а демобилисан 1919. у Марибору. Када се појавио у Осладићу, сви укућани, рођаци и сељани мислили су да се, далеко било, повампирио.

Вративши се на огњиште, борио се Величко, кажу његови потомци, са великом немаштином. Док је био у војсци, отац му је погинуо, а мајка се преудала. Са супругом Ранђијом имао је по три сина и кћери. Имао осморо унучади.

– Величко је био сељак, поносно је живео од својих десет прстију, од летине, са свог имања – кажу потомци. – Од државе, за коју је крварио, добио је само карту за бесплатно путовање возом. Као и стотине хиљада српских младића, служио је краљу и отаџбини, а ми смо му у знак захвалности подигли споменик у засеоку Каменоресци, на путу Ваљево – Осечина, поред ког застану многи знатижељници, поклоне се у знак поштовања. Спомен-обележје, кажу сви, веома је необично, јер је једно од ретких посвећених српском сељаку, који је поднео највећи терет кроз историју.

Спомен-обележје у засеоку Каменоресци

Одликован је Орденом Милоша Обилића за храброст у Великом рату. Спомен-обележје потомци су му подигли поводом стогодишњице поноса и славе, како је у камену уклесано.

– До своје смрти Величко је неизмерно волео Француску, као уосталом и сви солунци – веле унуци. – Увек је, сваком пригодом, наручивао песму “Креће се лађа француска”, а кад би зачуо прве речи и мелодију, обавезно би пустио сузу. У спорту, увек је навијао за Француску, и вазда понављао: “Француска нас је спасила.”

Село каменорезаца

Осладић је село у Подгорини, двадесетак километара од Ваљева, на путу за Лозницу, познато по бројним каменоресцима. Већина сељана бави се израдом надгробних споменика, још од краја претпрошлог века. Многи каменоресци, од Ваљева до Београда, и шире, пореклом су из – Осладића.

Извор: Новости


Напиши коментар

Није дозвољено.