Стефано Павези, италијански посланик и хуманитарац разбија мук о Србима на КиМ


Стефано Павези са српским малишанима на КиМ. Фото: Фејсбук

Стефано Павези, италијански посланик и хуманитарац, наставља да помаже нашем народу у енклавама на Космету; За две седмице доноси пекару која ће пећи 2.000 векни сваког дана

Пронашли смо једну велику пекару, која ће током ноћи моћи да испече 2.000 векни хлеба и за две седмице носимо је на Космет – каже у разговору за “Новости” Стефано Павези (28), италијански посланик и хуманитарац, који је са асоцијацијом “Глас у тишини” већ три године присутан на Косову и Метохији.

Павези је нашој јавности постао познат када је на свом фејсбук-профилу поставио фотографије српске деце на КиМ, уз пропратни текст поруке Грети Тунберг, која је узбуркала свет говором у УН.

– Она има среће да заплаче, да је чују светски моћници, а деци са Косова ускраћено је детињство. Благо теби која можеш да плачеш и да те чују светски моћници… благо теби која можеш да путујеш… Међутим, у овом тренутку деца једне основне школе у српској енклави на Косову живе у трошним кућама, окружена мржњом оних који желе да их истребе са те територије, а ипак су срећна када на поклон добију свеску која кошта пола долара. Морају да се сналазе како би дошли до хране и нешто појели пре спавања, јер су им водеће земље чланице УН 1999. бомбардовале домове и убиле родитеље – написао је Павези на свом фејсбук-профилу.

Он живи у Милану, посланик је партије Лиге и почасни је председник асоцијације “Глас у тишини”. Био је млад када је Италија 1999. године учествовала у бомбардовању наше земље, али верује да је тадашња влада његове земље погрешила. Партија којој припада и чији је одборник била је, каже, једина против бомбардовања Савезне Републике Југославије.

– Желео сам лично да се уверим каква је ситуација на Косову и Метохији, па сам први пут отишао тамо пре три године и сада се враћам све чешће – каже нам Павези. – Били смо у августу и идемо опет за две седмице. У Ораховцу смо реновирали једну учионицу у школи, идемо у енклаве и носимо што је неопходно најугроженијима. Носимо храну, ученицима школски прибор, идемо у Велику Хочу, Гораждевац и друга места.

Стефано намерава да са својом асоцијацијом изнајми на Косову и Метохији канцеларију где ће радити тамошњи млади људи, а која ће бити место окупљања хуманитарних организација из читавог света.

Павези планира да у догледно време организује велику европску Конференцију о Косову, којој се може прикључити свако ко жели да на било који начин помаже, али и тумачи свету тамошњу ситуацију.

Страни плаћеници

– Постоји и једна истинска претња, јер ако Косово као регион уђе у Европу, то би значило да страни плаћеници могу слободно да путују где год хоће – тврди овај млади италијански посланик. – Ја сам био у Сирији и видео сам да је не мали број таквих плаћеника стигао тамо управо са Косова.

Аутор: Милица Остојић
Извор: Новости


Напиши коментар

Није дозвољено.