Од синоћ до јутрос још седам заражених корона вирусом у Србији; Састаје се државни врх


У Србији је потврђено још седам случајева заразе коронавирусом, тако да је број заражених порастао на 12, саопштило је јутрос Министарство здравља.

Од последњег извештаја, синоћ у 18 часова, до јутрос у осам сати, тестирани су узорци 13 особа од којих је седам било позитивних и шест негативних на нови коронавирус.

До данас у 8 сати у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 130 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције слуцаја.

Од седам нових случајева, пет је повезано са две женске особе за које је јуче утврђено да су позитивне након директног контакта са држављанком стране земље која је недавно боравила у Србији, а за коју је утврђено да је позитивна на ЦОВИД-19 након повратка у државу где јој је пребивалиште.

Преостала два случаја су потврђена након њиховог боравка у и контаката са особама у иностранству, у Италији и Немачкој.

Министарство апелује на грађане и подсећа их, на основу ових примера, на значај личне одговорности у оваквим ситуацијама, јер је овим примером потврђено да су појединци олако схватили упозорења и препоруке струке, да кад имају симптоме не иду у затворене просторе и међу људе.

Тиме се могућност ширења вируса само увећава, јер једна особа са симптомима оствари и до 50 контаката у таквим условима, па не угрожава само своје здравље, вец и здравље других.

Зато је од изузетне важности да се поштују препоруке струке, да се не схватају олако њихова упозорења о праћењу симптома и одговорном понасању сваког појединца.

Иначе, у 11 сати требало би да почне састнак државног врха Србије с представницима свих служби које су ангажоване у борби против коронавируса у Србији.

Извор: Б92


Напиши коментар

Није дозвољено.