Српско венчање у Призрену: Пред олтар у цркви Богородице Љевишке!


У древној српској цркви Богородица Љевишка у Призрену, задужбини краља Стефана Милутина, ових дана обављено је венчање младог брачног пара из Црне Горе и Републике Српске.

Завијорила се високо српска тробојка пристигла из подножја Ловћена. Радосни нису били само свадбари и кумови, него и малобројни Срби којима је овај догађај улио наду да ће на Космету наш народ опстати и остати. У црногорској ношњи пред олтар су стали Стефан Татар, професор физичке културе из Даниловграда и Тијана Мијановић, архитекта из Требиња, а у Свету Тајну брака увео их је отац Ђорђе Стефановић, старешина храма.

У лепу причу уклопили су се и кумови – Петар, рођени Дечанац, који од 1999.године живи у Даниловграду и Горица из Гацка. Цео догађај није било лако организовати због епидемије вируса корона, па су младенци и сви гости морали претходно да ураде тестове.

– Овај чин саткан је од наше љубави, вере у Господа Исуса Христа и наде да се наш народ врати у Призрен и на цео простор Косова и Метохије – каже за “Новости” младожења Стефан, не скривајући радост што им се остварила жеља да љубав крунишу управо у страдалној светињи која је васкрсла из ватре албанских терориста током мартовског погрома Срба 2004.године.

Није ово њихов први одлазак на Космет, јер Стефан је члан православног браства “Свети Арсеније” из Даниловграда и хуманитарац који је на разне начине помагао Србима на Косову и Метохији.

Здравица

Весеље није могло протећи без здравице, а та част припала је Стефаном брату од тетке, Владимиру Вуковићу из Подгорице.

– Хвала вам што сте нас окупили на нашој светој српској земљи и што сте нам учинили част да покажемо нашој браћи да у нама живи и ври крв косовских јунака. Ваша свадба била је царска, у царском Призрену, после 1999.године трећа у Богородици Љевишкој. Показали сте млађима који треба да се жене и удају пут, а сви наши путеви воде на Косово и Метохију. На српском Косову и Метохији спојили смо нашу Црну Гору,Српску Спарту и нашу Републику Српску. Ове године венчавали, а догодине крштавали – поручио је Вуковић.

– Венчање у цркви Богородица Љевишка имало је још једну симболику, јер смо овим чином Тијана и ја после промена на Косово и Метохију донели пламен слободе пробуђене, нове Црне Горе. Даће Бог да и нашу децу крстимо на овој светој српској земљи – додаје наш саговорник, који је учешћем у литијама дао огроман допринос одбрани светиња Српске православне цркве у Црној Гори.

Младенци живе у Будви, а када је Стефан предложио Тијани да се венчају у цркви Богородице Љевишке, радости није било краја. Чим су обавили грађанско венчање на “пени од мора”, сели су у аутомобил и правац – Призрен! Пут их је водио преко древног Скадра. После венчања Татари су пошли на фестивал средњовековне музике у манастиру Светих архангела, а затим у Велику Хочу, где је код једног српског домаћина настављено свадбено весеље. Стефан и Тијана били су очарани лепотом цркве у којој су се венчали, али и тужни због њене судбине.

– И овај наш чин је мали допринос обнови Љевишке. Сачувати је можемо једино ако се под њеним сводовима будемо сабирали у све већем броју. И тако по целом Космету…

Аплауз Албанаца

После обављеног венчања у цркви Стефан и Тијана упутили су се у шетњу улицама Призрена. То је, како кажу, био незабораван доживљај.

– Људи су нас гледали, помало и зачуђено, док смо ми поносно корачали у црногорској ношњи улицама града којег је опевао црногорски краљ Никола. Не знам да ли је неко у последњих двадесет година направио нешто слично – каже поносно Стефан.

Док су прилазили цркви Богордица Љевишка дочекале су их овације и аплаузи окупљених пријатеља.

– Чак нам је аплаудирао и један полицајац Албанац који чува Љевишку!

Извор: Новости


Напиши коментар

Није дозвољено.