Пуштена у рад платформа “Чувам те” за борбу против вршњачког насиља


Платформа “Чувам те”, прва национална платформа за превенцију и заштиту од вршњачког насиља у Србији, пуштена је јуче у рад.

“Поред вршњачког насиља, које је у фокусу ове платформе, она је и алат који ће нам помоћи у борби против насиља према наставницима и свим запосленима у школама широм Србије””, навела је премијерка Ана Брнабић на свом Инстаграму налогу.

Истакла је да влада има нулту толеранцију према вршњачком насиљу, насиљу у школама, а посебно према било каквој врсти насиља над просветним радницима и додала да је зато измењен Протокол о поступању у установи у одговору на насиље, занемаривање и злостављање, као први корак ка системском уређењу тог важног проблема.

“Посебну пажњу усмеравамо ка адекватној комуникацији са децом, њиховим породицама, грађанима, правовременом информисању и обезбедивању сигурног места за сва питања која се тичу ове врсте насиља”, рекла је Брнабићева.

Платформи “Чувам те” можете приступити преко овог ЛИНКА.

Додала је да је платформа “Чувам те” један од резултата заједничког рада Владе Србије, синдикалних организација које представљају просветне раднике и организација цивилног друштва.

“Надамо се да ће ова палтформа омогућити централизацију овог сложеног проблема, системски приступ превенцији, интеграцију кључних актера (деца, наставници, родитељи) и то кроз квалитетни едукативни онлајн канал”, рекла је Брнабићева.

Објаснила је да на платформи “Чувем те” родитељи, ученици и наставници могу на једном месту наћи све информације које се тичу врсте насиља и поступања у разлицитим ситуацијама, а обједињују све надлежне ресоре – Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство за бригу о породици и демографију и Министарство здравља.

Додала је да су сви они активно укључени у реализацију садржаја платформе “Чувам те” и истакла да је посебно важан сегмент који се односи на онлајн обуке за ученике, родитеље и наставнике.

“Министарство просвете, науке и технолошког развоја је пажљиво креирало различите обуке за све три групе и позивам све вас да их испробате. За сада их је креирано пет, а наставићемо да их развијамо и даље у складу са резултатима и искуствима грађана”, рекла је Брнабић.

Едукативни садржаји су, како је навела, намењени свим родитељима, наставницима и ученицима средњих школа и додаје да ће због заштите малолетника, а у складу са Законом о заштити података о личности, деца основношколског узраста обуке намењене њима моћи да пролазе самостално само уз претходну сагласност родитеља или старатеља.

Нагласила је да ће платформа временом бити унапређивана и да се на томе континуирано ради.

Како је најавила, следећи важан корак је омогућавање онлајн пријаве насиља, што ће омогућити грађанима да у сваком тренутку могу да пријаве насиље које укључује децу, али и да они лично прате ток и решавање своје пријаве.

Тиме ћемо, истиче Брнабићева, добити потпуно нову димензију борбе против вршњачког насиља, сигурније окружење за најмлађе суграђане и много квалитетније услове рада за просветаре.


Напиши коментар

Није дозвољено.