Уџбенички Гестапо: Директор прети родитељима због бесплатних уџбеника!


Фото: Снимак екрана besplatnabiblioteka.com

Професор на Карнеги Мелон Универзитету у Питсбургу Александар Кавчић реализовао је, у оквиру фондације “Алек Кавчић”, пројекат бесплатних уџбеника за образовање у Србији, а који се налазе у електронској форми на интернету.

Од тада, просветни радници и родитељи који децу желе да подучавају помоћу ових уџбеника стално трпе претње и застрашивање. Кавчић је на Твитеру поделио поруке које су добили родитељи.

“Ово више не личи ни на уџбеничку полицију. Ово је уџбенички Гестапо. Замислите директор прети. По Закону, ни један директор не сме захтевати од родитеља ни да купи, а ни да другачије набави уџбеник. Зар је неопходно згртати проценат на деци”, запитао се на Твитеру Кавичић, поделивши поруке које је добио.

У порукама му се особа жали како су од извесног директора школе добили претње социјалном службом, као и да ће деца остати ускраћена за знање од стране учитеља ако буду имала бесплатне уџбенике.

Фондација Александра Кавчића је и почетком фебруара оценила да Удружење издавача уџбеника, наставних средстава и учила Србије “картел који тежи монополу на тржишту уџбеника и сада се у тој својој намери служи застрашивањем просветних радника”.

“Ради истинитог и потпуног информисања јавности фондација „Алек Кавчић“ принуђена је да на овакав начин реагује на најновије нападе које скоро свакодневно долазе од организације „Удружење издавача уџбеника, наставних средстава и учила Србије“ (у даљем тексту Картел). Ова организација је Картел сачињен од само подскупа издавача у Србији, а предвођени су немачким Клетт-ом (у оквиру кога су Клетт, Нови Логос и Фреска) и хрватским БИГЗ-ом. По дефиницији, картел је „удружење истородних фирми конкурената које тиме (удруживањем у картел) постају монопол; док већи профит остварују диктирањем услова продаје, монополским ценама и другим погодностима, а не смањењем трошкова и рационализацијом“.

Прочитај још: Бесплатни уџбеници фондације “Алек Кавчић“ сада доступни свој деци

Даље су навели да нигде у Закону о уџбеницима не стоји да се пдф уџбеници не смеју окачити на интернет, да је дозвољено да буду у пдф формату, да није наведена доња граница цене уџбеника на тржишту…

Професор Кавчић, некадашњи ђак Математичке гимназије, докторирао је на Карнеги Мелон универзитету и предавао на Харварду. Његов патент – читач магнетских меморија, незаконито је користила глобална компанија “Марвел”. После вишегодишњег тужења, Карнеги Мелон и проф. Кавчић су добили спор и одштету од 750 милиона долара. Професор Кавчић је неколико пута рекао да ће, део новца који је од парнице буде припао њему, уложити у будућност српске деце – што је и остварио када је почео са објављивањем бесплатних уџбеника.

Извор: Нова.рс, Срби на окуп


Напиши коментар

Није дозвољено.