Београдске локације све примамљивије светским филмским екипама


Кадрови престоничких улица све више постају актуелни и примамљиви за светску кинематографију.

Тако су недавно кадрови настали прошле године у Косовској улици и испред Старог двора приказани у култном остварењу “Минамата” са славним Џонијем Депом у главној улози. Уместо у Њујорку и на Бруклинском мосту, сцене за ново филмско остварење, чија светска премијера се тек очекује, снимане су на Бранковом мосту, пишу Новости.

Угао Кондине и Светогорске, приказан је и у тренутно популарном филму “Тома” који је посвећен највећем југословенском боему Томи Здравковићу, који се у овом кадру и на углу ових улица први пут сусреће са Београдом. Такође, надлежни из Секретаријата од почетка године издали су 144 дозволе за заузеће јавних саобраћајница због не само за потребе снимања филмова, већ и телевизијских спотова и реклама. Највише молби и захтева надлежни су добијали за улице Мике Аласа, Узун Миркова и Цара Уроша на Старом граду као и за Улицу браће Баришић у Земуну.

“Осим захтева за измену режима саобраћаја, стижу нам и захтеви за паркирање возила технике у зони снимања. Неопходно је и да се приликом подношења захтева плате и одређене административне таксе а потом се дозвола се издаје организатору снимања”, кажу надлежни у овом секретаријату.

Такође, филмске екипе боравиле су и у Косовској, Македонској, Цетињској, Нушићевој али и у Тадеуша Кошћушка, Пожешкој на Бановом брду, у Краља Милана и на Теразијама као и у Теразијском тунелу. Осим ужег центра града на листи тражених улица су и оне са периферије. Па је тако филмска расвета стигла и до грочанског насеља Врчин и Гробљанске улице, Батајничког друма и Сурчина.

Ипак, иако су филмске екипе некад биле веома интересантне станарима, у чијим улицама су снимани и холивудски кадрови, данас имају све више замерки. Смета им бука, али и стално заузеће коловоза, због чега проблем пријављују и надлежним институцијама. Пријаве стижу са свих крајева града, а највише из дела Професорске колоније, где станари више немају разумевања за филмаџије. Тим поводом су и недавно прикупљали потписе за петицију, која није уродила плодом.

Плаћање по квадрату заузећа

Таксе које се подносе приликом предаје захтева за заузеће коловоза плаћају се 5.413 динара и 315 динара, а затим следи и накнада која се плаћа по метру квадратном по дану снимања. Ако се заузима улица којом се крећу возила јавног градског превоза и ако то изискује и обуставу саобраћаја накнада је 129 динара по метру квадратном, по дану. За исте улице али за измењен режим саобраћаја накнада је 92,45 динара, док је за улице којима не саобраћају возила јавног превоза потребно да продуценти издвоје 76,23 динара.

Извор: Б92


Напиши коментар

Није дозвољено.