Гасна криза: Постоји добра воља да Руси изађу у сусрет Србији око испоруке и цене гаса


O цени гаса у новом дугорочном уговору решаваће се на релацији двојице председника, Александра Вучића и Владимира Путина. Архивска фотографија

За грађане и привреду обезбеђено је сигурно снабдевање струјом и гасом, а сада се води битка за њихову што повољнију цену.

Свет се суочава са највећом енергетском кризом у последњих 30 година.

Ипак, Србија ће успети да избегне мрачан сценарио.

За грађане и привреду обезбеђено је сигурно снабдевање струјом и гасом, а сада се води битка за њихову што повољнију цену. Први човек „Србијагаса“ Душан Бајатовић потврдио је више пута да се за домаћинства ништа неће мењати и да ће плави енергент плаћати исто до краја грејне сезоне. Саговорници Новости, енергетски стручњаци, истичу и да је Србија у повољном положају што се тиче снабдевања струјом и њене цене, јер није подлегла упорним, дугогодишњим притисцима Енергетске заједнице и западних земаља да затвори копове угља, који нам обезбеђују јефтину електричну енергију. Поскупљење електричне енергије и гаса водило би и ка губитку инвеститора.

Дугорочни уговор о условима снабдевања плавим енергентом који Србија има са „Гаспромом“ важи до краја године. За грађане и привреду је изузетно важно какве ће услове наша земља успети да испреговара за нови споразум. Како сазнаје поменути лист, постизање коначног договора о цени гаса у новом дугорочном уговору решаваће се на релацији двојице председника, Александра Вучића и Владимира Путина, а постоји добра воља да нам Руси изађу у сусрет.

Србија је 1. октобра постала транзитна земља за плави енергент када је „Гаспром“ почео Мађарској да испоручује гас преко територије Србије, кроз „Балкански ток“. Тиме смо постали и значајно чвориште што нам обезбеђује добру позицију. Председник Александар Вучић је оценио да је на овај начин, историјским договором са Русима, Србија предупредила тешку кризу. Он је истакао и да нас наредних дана очекују тешки преговори око методологије израчунавања цене гаса. Актуелни уговор нам омогућава да плави енергент набављамо за 260 долара, односно, 4,6 пута јефтиније од тренутне цене гаса на европском тржишту која обара историјски рекорд. У недељу је достигла бројку од скоро 1.200 долара за 1.000 кубних метара.

„У преговорима са ‘Гаспромом’ циљ Србије је да, уколико се и повећа цена гаса, да то не буде много. То ће на крају морати да се реши на релацији Путин-Вучић, а очекује се да ће руски председник изаћи у сусрет. У овом тренутку је незахвално процењивати на који начин“, објашњава енергетски стручњак.

Србију не очекују никакви проблеми у снабдевању гасом, не само зато што смо постали транзитна земља, већ и зато што су капацитети у подземном складишту „Банатски Двор“ довољно пуни. Енергетски стручњаци оцењују да је добро што Србија није послушала Енергетску заједницу и западне земље које нас годинама притискају да брзо угасимо копове угља, који нам гарантују јефтину струју, и да пређемо на зелену енергију.

„То лепо звучи, али у пракси значи цену електричне енергије која ће у року од годину или две да поскупи 100 одсто. Није спорно да ми морамо да имамо зелену енергију, и у то годинама улажемо, али морамо постепено да прелазимо. Не може да се гаси оно што гарантује јефтину струју. Када би се подигла цена енергије, ко би инвестирао овде“, наводи он.

Вучић: Цунами ће да нам изазове цена енергената

И Вучић је, како истиче, упозорио да ћемо изгубити инвеститоре ако поскупи електрична енергија или гас. Он поставља питање зашто се овим проблемом не бави и о томе не брине министарка енергетике Зорана Михајловић, чији је то посао, већ заступа став да зелену енергију морамо што брже да обезбедимо по сваку цену. У Министарству енергетике истичу да ће Србија, у условима поремећаја, који постоје на глобалном тржишту, употребити све механизме да буде енергетски безбедна и да обезбеди стабилно снабдевање привреде и домаћинстава.

Профит од транзита

Војислав Вулетић из Удружења за гас истиче да је изузетно корисно што је Србија постала транзитна земља за гас, јер ће од тога профитирати.

„Транзит око 3,5 милијарди кубних метара гаса годишње, колико ће сада ићи из Србије за Мађарску, наша земља ће моћи да наплати 40 милиона долара. У првом тренутку, можемо да наплаћујемо за Мађарску, а касније и за Словачку, Аустрију, Чешку и за било коју другу земљу која се буде снабдевала преко нашег гасовода“, наводи Вулетић.

Угрожавају наше интересе

Саговорници, енергетски стручњаци, истичу да Србију годинама притискају да се одрекне природних добара, да угаси копове угља, захваљаујући којима може да има јефтину струју и да брзо пређе на зелену енергију.

Гас преко Србије, Украјина бесна

„Западне земље су своје копове истрошиле и развиле су индустрије користећи јефтину електричну енергију, а онда су направили нову технологију која је скупља. И сада они, који су се развили, покушавају земље попут наше да натерају да користимо њихову скупу технологију и да правимо скупу струју. Навлаче нас тако и да изгубимо инвеститоре због више цене енергије“, објашњавају.

Нас притискају, а с друге стране је, како наводе, на пример, Пољска, која одлучно штити своје интересе и копове угља и не крије да не планира да их угаси.

Извор: Нови Стандард


Напиши коментар

Није дозвољено.