Није васпитање брига да је дете обученуо, обувено и нахрањено


Нажалост, многи родитељи сматрају да је брига сасвим довољна. Олако испуштамо из вида да „од детета направимо човека“.

На својим предавањима, Михаил Александрович Лабковски, породични психолог са тридесетогодишњим искуством, говори о простим, малим а тако важним стварима које олако испуштамо из вида док истовремено настојимо да „од детета направимо човека“.

Ево неких:

1. Несрећни људи не могу ни на који начин изградити однос са дететом такав да оно буде срећно. А ако су родитељи срец́ни, онда и не треба ништа специјално да раде.

2. Многи родитељи сматрају да је код њих све у реду, а да су проблеми у њиховој деци. Па се чуде како то да у једној истој породици расте двоје потпуно различите деце: једно самоуверено, успешно, одличан борац, вешт политичар, а друго – искомплексирани лузер, који стално кука или је пак агресиван. А то, међутим, значи да су деца на различит начин доживљавала себе у тој породици и да је некоме од њих фалило пажње. Једно од њих је било осетљивије и требало му је више љубави, а родитељи то нису приметили.

3. Водити рачуна да је дете обучено, обувено и нахрањено – то је брига, а не васпитање.Нажалост, многи родитељи сматрају да је брига сасвим довољна.

4. Како се ви обраћате детету у детињству, тако да ће се оно обраћати вама у старости.

5. Школа не треба да учи толико математици и књижевности, колико треба да учи о самом животу. Од школе није толико важно добити теоријско знање, колико практична искуства: умеће комуникације, успостављања односа, одговорност за себе, своје речи и дела, умеће решавања својих проблема, договарања, управљања својим временом… Управо та искуства помажу осећању сигурности у одраслом добу и способности да се заради за живот.

Извор: Мој педијатар


Напиши коментар

Није дозвољено.