Хотел Њујоркер у којем је живео Тесла и даље чува успомену на њега


Скоро осам деценија од смрти једног од највећих умова света Николе Тесле, остао је неизбрисив траг у хотелу Њујоркер у којем је провео последних десет година живота, а како наводе у хотелу бројни туристи из целог света и даље траже да буду смештени у соби 3337 у којој је живео.

На улазу у собе 3328 и 3337, а које су некада, по речима Теслиног рођака Вилијма Тербоа, захваљујући додатним вратима у ходнику, којих више нема, биле целина, налазе се плочице на којима је назначено да је у њима од 1933. до 1943. живео велики проналазач Никола Тесла.


Набројани су и његови бројни изуми, од којих је како су навели најзначајнија електрана на Нијаариним водопадима.

“Њујоркер је место где је Тесла живео најдуже , ако се изузме дом у родном Смиљану”, наводи се у хотелској документацији у којој кажу да желе да верују да је Тесла хотел изабрао зато што је био један од најмодернијих тог времена.

Саграђен је 1930, у “арт децо” стилу, с 43 спрата, и 2.500 соба, сопственом електроцентралом, која је могла произвести струју за 30.000 људи.

Имала је клизалиште и радио станицу. Овде су одседали и Фидел Кастро и Френклин Рузвелт и Мухамед Али, Роберт Кенеди…

У Њујоркеру оцењују да је био једна од најнеобичнијих особа која је икада боравила у хотелу.

У ходнику на 33 спрату који води ка Теслином делу Њујоркера са предивним погледом на Менхетн, налазе се фотографије Тесле, његових изума, Теслиног торња.

Осим соба успомену на Теслу чува и мали музеј у доњем делу хотела, у којем су изложени и неки лични предмети остали након Теслине смрти, а у подацима из хотела, које је брижљиво скупљао историчар и хотелски архивар Јосеф Кинеј, сачуване су и фотографије на којима се види да га је у соби посећивао Краљ Петар II, да је припремао вечеру за српске боксере из Пенсилваније.

Поглед на собу

У хотелском материјалу Њујоркер Хотела, изражено је уверење да је Тесла на врхунцу био највероватније познатији и од Херија Форда и Ромаса Алве Едисона и Гуљелма Марконија. .

Бележе да је имао и белу голубицу коју је волео веома много као и да је сваки дан шетао до Бриант Парка, на путу до Библиотеке на Петој авенији, како би могао да храни “своје” голубове.

Такође наводе да су одмах након његове смрти надлежне службе однеле све Теслине папире и ствари, да су их класификовали под “Топ сикрет” и да је садржај остао мистерија и данас.

Архивар хотела једном је рекао за Њујоркер магазин да постоје неколико категорија најчешћих гостију:

“Истакнуте политичке фигуре, Инжењери електротехнике и технолошки ентузијасти, Људи које занимају НЛО-и, путовања кроз време и Хрвати и Срби. То су категорије људи, које желе посетити и спавати у хотелу у којем је живео славни Никола Тесла”, рекао је архивар.

Извор: Б92


Напиши коментар

Није дозвољено.