Ево зашто свако дете усваја мане својих родитеља


Илустрација. Фото: mojpedijatar.co.rs

Овако ћете их научити да буду бољи људи од вас!

Ново истраживање везано за неуроне огледала потврдило је чињеницу да ако посматрате некога ко се тренутно бави одређеном активношћу, имате потпуно исте неуроне који се активирају као и код те особе. Тако, једноставним посматрањем са стране, можете да искусите сличне емоције других особа.

Дакле, наши неурони одражавају неуроне других људи. Другим речима, ако неко једе сладолед испред вас, његови неурони производе специфичан укус. Када посматрамо ову особу, наши неурони активирају сличне сензације.

Замислите какав би био наш живот кад бисмо се могли погледати у огледало и променити оно што видимо у њему. Можда би ово помогло људима да озбиљно побољшају свој живот и трансформишу сопствену перцепцију.

Али пошто то не можемо да учинимо, ипак имамо прилику да побољшамо живот своје деце!

Деца су мала огледала која одражавају наше понашање. Деца визуелно пројектују слику оних испред себе. Ако желите да видите своју родитељску слику, онда само погледајте живо огледало које имате – своје дете.

Добра вест за родитеље јесте да могу да контролишу своје понашање и осец́ања како би позитивно утицали на своју децу. Они ц́е моц́и да се осец́ају боље захваљујуц́и вашим напорима. А ово је примарни задатак сваког родитеља.

Рођени смо са овом способношц́у и у великој мери зависимо од ње. Као дете одраз смо онога што видимо код најближих људи – код родитеља. Најважније није шта говоре, вец́ шта њихов мозак пројектује и, сходно томе, које нам информације преносе.

Ово може бити спас за оне родитеље чија деца нису најпослушнија.

Главни задатак родитеља је да се фокусира не на дететове проблеме, већ на своје.

Препоруке многих психолога подразумевају овај приступ. Требало би посветити време одгајању детета на исти начин као што треба посветити време и самом себи. На крају крајева, ваша деца сте ви сами. Пре него што буде прекасно, имац́ете прилику да промените њихов поглед на свет, осец́ања и многе друге ствари.

Важно је бити веран себи јер сте као родитељ суочени са огледалом које одражава све што радите и осец́ате. Чим учините нешто или доживите низ емоција, ваше дете га “ухвати” и репродукује самостално у свом животу.

Неурони огледала никада не лажу. Деца ц́е одразити ваше мисли, осец́ања и понашање.

Способност неурона огледала, које никако не можете да контролишете, може се преокренути у вашу корист. Или тачније, у корист ваше деце. Запамтите да ваше понашање „говори“, а неурони вашег детета у огледалу увек „слушају“.

Извор: Стил.Курир


Напиши коментар

Није дозвољено.