Српска нема план о отцепљењу


Милорад Додик састао са у Сарајеву са вишим политичким саветником америчког државног секретара Дереком Шолеом којем је пренео да Српска остаје посвећена слову Дејтонског споразума и поштовању Устава и да нема план о отцепљењу.

Додик је изјавио да је Шолеу рекао и да је Република Српска привржена политици мира и да није спремна за спровођење активности које би угрозиле мир, али да су друга два члана Председништва БиХ, како је навео, упорно инсистирала на могућностима сукоба и рата.

„Република Српска инсистира да и други у БиХ поштују слово Дејтонског споразума, па то очекујемо и од међународне заједнице и међународног фактора који је уплетен у унутрашње ствари БиХ“, казао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је истакао да Република Српска уважава спољни суверенитет БиХ и унутрашњи територијални интегритет и уставни поредак БиХ која је састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

Ми поштујемо правни оквир БиХ, који је предвиђен Дејтонским споразумом, наставићемо правну борбу за поштовање Устава“, поручио је Додик.

Додик је навео да је пренео да Република Српска нема ниједан план о отцјепљењу и сецесији као што неки покушавају да јој припишу, али да се у Српској о томе прича, као и у целој БиХ и региону, пренео је РТРС.

Поред Додика, са Шолеом су се састала и друга два члана Председништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић. Састанку су присуствовали и амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон, као и специјални изасланик за Западни Балкан, Габријел Ескобар.


Напиши коментар

Није дозвољено.