Српски радио Чикаго обележио 25 година рада


Српски радио Чикаго, “златни мост који спаја Америку и Србију, Србе у Америци и матици”, обележио је 25 година рада у Манастиру Грачаница у Либертвилу,

а тим поводом на свечаности говорили су епископ Лонгин, Ричард Гренел и конгресмен и члан српског кокуса Френк Мрван..

Епископ Новограчанички и средњезападноамерички Лонгин оценио је да Српски радио Чикаго “као најпостојанији и најпроминентнији медиј у српско-америчком расејању”, има веишеструки значај и допринос

Директор и главни и одговорни уредник Миорад Раваси подсетио је да је Радио “мост који спаја Србе и све српске пријатеље без обзира где се они географски налазили”.

“Мисија Радија посвећена је баштињењу свих вредности које су очувале и настављају да чувају слободарски, традиционални дух српског народа, кроз образовање, културно наслеђе, уметност, спорт, музику, као и политичка збивања у матици и расејању”, наводи се у саопштењу тог радија, којем је владика Лонгин уручио Орден Светог Мардарија, установљен у знак сећања на првог српског епископа на америчком тлу.

Изасланик бившег америцког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел послао је поруку Србима у САД подсећајићи их на достигнућа Српског радија и његовом значају за америцке Србе.

Конгресмен Френк Мрван рекао је да је прва ствар коју је учинио као новоизабрани конгресмен била комуникација са Србима и српским амбасадором у САД, и да се сарадња наставља кроз Српски радио Чикаго.

Пуковник Даглас Мекгрегор поручио је да тај Српски радио, који је оличење слободе говора у временима када је то постало врло изазовно, мора наставити своју мисију.

“Српски Радио Чикаго наставиће да буде извор слободе мисли и говора”, рекао је Раваси и додао да је Радио од турбулентних година рата и бомбардовања, па све до данашњих дана светске кризе, пандемије, и често напетог политицког стања, како у матици тако и у расејању, постојано на бранику отаџбине и увек и првенствено уз свој српски народ.

Српски радио Чикаго једини је српски програм који се емитује сваког дана, покрива ширу територију Северне Америке и мали део јужне.

У Сједињеним Америчким Државама од 2000. године ради и Српска Телевизја УСА, Радио Авала, а постоје и бројни информативни портали као што су Чикаго Гласник, Мајами Гласник и многи други.

Извор: vesti-online


Напиши коментар

Није дозвољено.