Еколошки устанак: Објавити сва документа измедју државе и Рио Тинта


Архивска фотографија

“Захтевамо од врха власти да престане са лажима. Право свих грађана Србије је да знамо шта договорио са Рио Тинтом у наше име”.

Покрет Еколошки устанак затражио је да се сва документа измедју државе и компаније “Рио Тинто” прикажу у оригиналној форми, након што је премијерка Ана Брнабић раније данас изјавила да не постоји обавезујући документ између државе и те компаније, али да ће она моћи да тражи одштету од Србије у случају забране изградње рудника литијума.

“Свако другачије поступање ћемо сматрати издајом јавног интереса, чином који сноси политичку, али и кривичну одговорност највиших државних службеника”, наводи се у саопштењу Еколошког устанка.

У том покрету су оценили да су контрадикторне изјаве председника Србије Александра Вучића, министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић и премијерке Ане Брнабић о тој теми, “мућење воде и ругање грађанима, праву и институцијама” и позвали Владу Србије да објави сва документа која су потписана са компанијом “Рио Тинто” и њеним представништвом у Србији.

“Захтевамо од врха власти да се моментално престане са лажима и замајавањем грађана. Неотуђиво је и неспорно право свих нас, грађана Србије, да знамо ко се и шта, на нивоу државе, државних институција и државних предузећа, договорио са овом компанијом, или са било којом компанијом, у наше име”, наводи се у саопштењу.

Они су оценили да власт контрадикторним изјавама “лаже грађане, купује време и штити инвеститора који је утерао државу у обавезе које су у потпуности неприхватљиве грађанима Србије”.

Извор: Бета


Напиши коментар

Није дозвољено.