Упркос протестима: Републички референдум о измени Устава расписан за 16. јануар


Председник Народне скупштине Ивица Дачић расписао је референдум о промени Устава Србије за недељу, 16. јануар, 2022. године.

Како је рекао, промена Устава се односи само на онај део одељка који се тиче уређења власти, односно начина избора судија и тужилаца.

У време масовних протеста грађана због Закона о референдуму и Закона о експропријацији, посланици у Народној скупштини Србије су на седници усвојили и Предлог Акта о промени Устава Србије, Предлог Уставног закона за спровођење тог Акта, као и Предлог одлуке о расписивању референдума, а он ће, како је рекао Дачић, бити одржан 16. јануара од 7 до 20 сати.

На републичком референдуму грађани се изјашњавају о референдумском питању “да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије” са “да” или “не”. Подсетићу још једном, због разних лажи које се објављују свих ових, рекао бих недеља, месеци, да се промена Устава односи само на онај део одељка који се тиче уређења власти, односно начина избора судија и тужилаца – поручио је Дачић.

Додао је да промена Устава нема никакве везе са питањем Косова и Метохије, а нарочито нема никакве везе са разним другим питањима која се, каже, политизују у последње време.

И све се то користи за брутално кршење Закона и Устава кад је реч о протестима, блокади саобраћајница, нападу на политичке неистомишљенике, јер ова промена Устава и референдум се тиче искључиво питања владавине права, односно правосуђа – рекао је Дачић.

Подсетимо, усвајање Закона о референдуму и Закона о експропријацији, за које грађани и активисти тврде да су повезани и са потенцијалним отварањем рудника Рио Тинто у Лозници, извело је претходне суботе грађане на улице у неколико градова, већином на западу и северу земље.

Отворено писмо Вучићу: Повуците накарадне законе или ће Србија стати

Напиши коментар

Није дозвољено.