Богојављенско пливање за Часни крст широм Србије и Републике Српске


У Београду први је до Часног крста стигао двадесетдвоогодишњи Београђанин Ђорђе Лукић, припадник полицијске бригаде. Фото: Лола Ђорђевић/Спутњик

Богојављенско пливање за Часни крст је данас организовано у многим местима Србије и широм Републике Српске, а претходиле су им свете литургије и литије до река.

У Чачку до крста први стигао 12- огодишњи дечак

Пливање за Часни крст на Богојављење данас је 19. пут организовано у Западној Морави у Чачку, а до крста је први стигао дванаестогодишњи Павле Мечанин.

И поред погоршане епидемиолошке ситуације, 106 девојака и младића се пријавило за пливање, а цео догађај је пратило неколико стотина грађана.

Пливање је организовано на Градској плажи поред Спортског центра “Младост” који је са Народним музејом из Чачка организатор догађаја, а почетак је означен пуцњем из трешњевог топа.

Младом Павлу ово је трећи пут да учествује на пливању за богојављенски крст.

Ваљево: Млади ватерполиста до Часног крста у реци Градац

Млади ватерполо репрезентативац Србије и члан ВК “Валис” из Ваљева, 17. годишњи Александар Ковачевић, победник је 11. пливања за Богојављенски крст, које је, у организацији Црквене општине Ваљево, при храму Васкрсења Христовог, а уз благослов епископа ваљевског, владике Исихија, одржаног на реци Градац.

У надметању за Часни крст учествовало је 40 пливача и једна пливачица, који су препливали 33 метра, као симбол Христових година овоземаљског живота.

Александру Ковачевићу је ово било друго учешће на Богојављанском пливању, на прошлогодишњем јуниорском првенству Европе на Малти са ватерполо репрезентацијом освојио је златну медаљу, а био је на последњем ширем списку сениорске репрезентације селектора Дејана Савића.

И широм Српске литије и пливања за Часни крст

Богојављенско пливање за Часни крст, биће данас организовано широм Републике Српске, а претходиће им свете литургије и литије до река.

На Богојављење се плива 33 метра, што симболизује године Христовог живота, а ономе ко први стигне до Часног крста биће уручене награде које су обезбедили организатори.

Београд/Земун: Бог се јави!

За Часни крст у Земуну је пливало више од 200 учесника, а први је до Часног крста стигао двадесетдвоогодишњи Београђанин Ђорђе Лукић, припадник полицијске бригаде.

Он се обратио присутнима поздравом “Бог се јави” и рекао да су сви који су учествовали победници.

За пливање за часни крст у београдској општини Земун међу пријављенима је било око 30 жена.


Напиши коментар

Није дозвољено.