Више од 100 милионера света: Опорезујте нас, смањите неравноправност


Више од 100 милионера света, окупљених око група “Милионери патриоте”, “Милионери за хуманисте” и “Опорезуј ме сада”, упутило је отворено писмо са апелом владама да их опорезују.

“Опорезујте нас богате и то сада”, написали су они у писму, а преноси организација “Оксфам” (Оxфам). Апел је упућен поводом серије предавања “Давос агенде” Светског економског форума.

Порез на имовину за најбогатије, према Оксфаму, помогао би да се смање неравноправности и све веће социјалне разлике, као и финансирање здравственог система и образовања.

У писму милионера се наводи да је свет протекле две године, услед пандемије коронавируса, претрпео велику патњу, да су најбогатији постали још богатији, а само мали број од њих плаћа примерени порез.

Међу потписницима писма су, између осталих, америчка филмска продуценткиња Ебигејл Дизни и амерички предузетник Ник Ханауер. Оксфам је, у ранијој студији, дошао до закључка да би порез на имовину милионера са свега два одсто годишње, и пет одсто за милијардере, донео глобално 2,52 билиона долара годишње.

Извор: vesti-online


Напиши коментар

Није дозвољено.