Министарство пољоривреде спроводи велики број подстицајних конкурса за пољопривреднике


Илустрација

Министарство пољоривреде спроводи велики број конкурса за доделу подстицајних средстава из различитих извора, од чега само из домаћег буџета око 40,

рекао је Танјугу директор Управе за аграрна плаћања Марко Кесић и додао да за доделу подстицаја постоји велико интересовање пољопривредника.

“Тешко је набројати све активне мере које Министарство пољопривреде тренутно има. Оквирно је то око 40 из националног буџета, читав сет подстицаја из Програма развоја конкурентне пољоривреде са Светском банком и програм ИПАРД 2, навео је Кесић. Додао је како су у току два веома популарна позива за инвестиције у физичку имовину примарних пољпровредних произвођача у биљној и сточарској производњи.

“Јавни позив је оглашен 4. јануара и траје до краја фебруара. Домаћи пољопривредници преко њих могу конкурисати за набавку нове механизације у биљној производњи у секторима воћа, поврћа и житрарица. Подстицаји су у висини 50 одсто вредности пројекта, а максималан износ који може бити додељен је 800.000 динара без ПДВ-а. Минимална инвестиција је 65.000 динара”, рекао је Кесић. Објаснио је да примарни сточарски произвођачи из сектора меса, млека, пчеларства и аквакултуре имају исте услове конкурисања, с тим што на том конкурсу могу да добију помоћ државе до 65 процената вредности инвестиције уколико су у подручјима са отежаним условима рада.

“У првих недељу дана је пристигло 1.300 пријава за примарне биљне произвођаче у вредности од 1,3 милијарди динара и 151 захтев од сточара у вредности од 50 милиона”, рекао је Кесић. Истакао је да је 11. јануара расписан јавни позив за конкурс подстицаја за изградњу руралне инфраструктуре. “На њему учествују локалне самоуправе које конкуришу за насеља до 10.000 становника са пројектима водоснабдевања, развоја путне мреже и први пут за изградњу објеката за складиштење и прераду пољопривредних производа”, нагласио је директор Управе за аграрна плаћања.

Конкурс траје до 1. фебруара, на њему се додељују подстицаји који покривају целокупан износ инвестиције, а за те сврхе је ове године обезбеђено 400 милиона динара.

“Прошле године је за тај конкурс било веома велико интересовање, пријавиле су се 94 општине. Овог пута очекујемо исто толики одзив и сматрамо да је ово добра прилика да се улаже у рурална подручја”, оценио је Кесић.

Навео је да је 17. јануара расписан и јавни позив за други круг подстицаја са Светском банком за улагање у физичку имовину сточара који је намењен малим и средњим произвођачима који су испод капацитета економске снаге за ИПАРД, а изнад нивоа подстицаја из националног програма. “Тема је врло широка, од изградње објеката, фарми, преко куповине опреме, различите механизације, опреме за пчеларе, а посебно је интересантно што пољопривредници могу да конкуришу и за тракторе, јер су они најтраженији”, рекао је Кесић Танјугу.

Напоменуо је да је на први јавни позив из овог пројекта Светске банке стигло 2.222 захтева и оценио да се може очекивати тако велики одзив пољоривредника и за овај други круг.

Министарство пољопривреде расписало је други јавни позив за подношење пријава за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду Србије у 2022, а рок за подношење пријава је од 24. јануара до 23. фебруара.

Предмет Другог јавног позива су инвестиције и прихватљиви трошкови који се односе на унапређење конкурентности примарне сточарске производње и то у областима производње млека, производње меса, пчеларства и аквакултуре.

За спроводење другог јавног позива у 2022. опредељена су средства у износу од 360 милиона динара. Укупна вредност инвестиција у индивидуалном пословном плану износи у динарској противредности од 20.000 до 50.000 евра, то јест минимални износ бесповратних средстава од 10.000 до 25.000 евра.

Пројекат пружа могућност корисницима добијања бесповратних средства у износу од 50 одсто од укупне вредности инвестиције, са припадајућим порезима, 40 одсто кредитног финансирања у сарадњи са пословним банкама, уз свега 10 одсто учешћа.

Директор Управе за аграрна плаћања каже да Србија приводи крају програмски период ИПАРД 2 у оквиру кога је до сада завршено 12 јавних позива.

“Преостао је још један јавни позив који ће бити расписан 7. фебруара и трајаће два месеца. То је јавни позив специјализован за куповину трактора, а на располагању је буџет од око 11 милиона евра, уз подстицаје у висини од 60 до 70 одсто, у зависности од тога да ли су пољопривредници апликанти млади или из подручја са отежаним условима рада”, рекао је Кесић.

Прецизирао је да је до сада за ову врсту ИПАРД подстицаја примљено преко 800 пријава, а одобрено 480 захтева и да овог пута очекује бар 400 пријава. Кесић је истакао да Управа за аграрна плаћање нема дуговања за одобрене субвенције, а да динамика исплате зависи од динамике пристизања захтева, њихове административне уређености и расположивих средстава.

“Ми захтеве обрађујемо редом којим пристижу. Нису сви конкурси једнако административно захтевни, као што нису ни сви пољопривредници поднели уређене захтеве, па и сам поступак одобравања захтева одређено време, јер неки морају ићи на допуну и додатне контроле. Видели смо у последњих годину-две дана разне проневере неких који су покушали да злоупотребе подстицаје, што је изазвало додатну контролу”, напоменуо је Кесић.

Извор: РТВ


Напиши коментар

Није дозвољено.