Хрвати: “Криви смо за Холокауст, морамо то признати и себи и другима”


Трака коју су Срби у НДХ морали да носе на рукаву

20. јануара навршило се тачно осамдесет година од бизарног састанка нацистичких вођа на тему “Како убити што више људи у краћем временском периоду”.

Овај најмрачнији део историје прошлог века, послужио је као окидач хрватским аналитичарима да се осврну на улогу главешина НДХ у Холокасту као и да гласно осуде злочине који су се догађали на подручју Хрватске, ограђујући се од свих сународника који покушавају злочинце да представе херојима. Преносимо у целости колумну Хрвоја Класића написану за портал Net.hr.

Осим што се ради о цивилизацијском чину Хрватска има посебну обавезу да истражује и проучава теме из Холокауста. Разлог лежи у чињеници што су припадници хрватског народа били међу најагилнијим и најсуровијим спроводиоцима расистичких и геноцидних политика током Другог светског рата у Европи.

Наравно, не мислим притом на Хрвате попут Јосипа Броза Тита, Иве Лоле Рибара, Већеслава Хољевца, Владимира Назора и хиљаде њихових сународника који су се борили против оних који су Холокауст спроводили. Мислим на Анту Павелића, Макса Лубурића, Јуру Францетића, Диду Кватерника и све остале Хрвате који су се прикључили усташком покрету, или га својим (не)деловањем подупирали.

А усташки покрет одговоран је за геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима који је систематски спровођен током четворогодишњег постојања НДХ. Потпуно невине људе, које се сматрало расно, верски или етнички штетним по Хрватску, усташе су убијале где год су стигле, највише у концентрационим логорима као што су Јадовно на Велебиту и Јасеновац. Део Јевреја и Срба животе ће скончати у нацистичким логорима попут Аушвица јер ће их усташе “препустити” на немилост својим немачким савезницима.

Усташе најодговорније за смрт највећег броја Срба, Јевреја и Рома

Међутим, за смрт највећег броја Срба, Јевреја и Рома ипак су најодговорнији припадници хрватског националистичког покрета, тј. усташе.

Да се Холокауст на територију Хрватске спроводио онако како су га Немци замислили, и то без потребе за њиховим ангажманом, а што није био случај у другим европским државама, говори и записник с Конференције у Вансу. На том “радном састанку” немачких министарстава којим су председавали Рајнхард Хајдрих и Адолф Ајхман одржаном 20. јануара 1942. у једној вили на језеру Вансе донесена је одлука о “коначном решењу” јеврејског питања. Нацисти су у том тренутку већ спроводили масовна убијања па је ова конференција требало да послужи даљој разради плана који би омогућио убијање што већег броја људи у што краћем временском периоду. Говорећи о проблемима с којима се суочавају при депортацијама Јевреја у логоре смрти из неких земаља Хајдрих је ипак задовољно закључио: “У Словачкој и Хрватској ствар више није тако тешка будући да су највећи проблеми у том погледу већ приведени решењу”.

Тајни немачки досије: И нацисти се згражавали над усташким зверствима

Покушај искривљавања историјских чињеница, али и одбијање суочавања с одговорношћу

Нажалост, колико год похвално било о холокаусту уопште говорити, чињеница да се у хрватском друштву често прећуткује активна улога Хрвата у његовом спровођењу може се и мора окарактеризовати као покушај искривљавања историјских чињеница, али и као одбијање суочавања с одговорношћу за почињене злочине.

А све наведено се манифестује на различите начине. Један је када на службеним страницама Хрватског сабора поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста стоје саопштења у којима пише: “Холокауст је проводио немачки нацистички режим над шест милиона Јевреја, Рома, Словена, хомосексуалаца, особа с инвалидитетом, политичким опонентима нацизма и ратним заробљеницима.” (24. сијечња 2020.) или “Холокауст (погром, истребљење) провео је нацистички немачки режим над шест милијуна Жидова у раздобљу од 1933. до краја Другог свјетског рата.” (27. сијечња 2021.), а да се у тим приопћењима нити једном ријечју не спомене усташки режим, односно холокауст и геноцид који су усташе спроводиле на подручју НДХ. Један начин је и када Влада РХ финансијски подупире ревизионистичко друштво које негира злочиначки карактер логора Јасеновац и умањује број жртава истог, а државна телевизија у својим програмима рекламира ревизионистичке публикације чланова споменутог друштва.

Хрватски репери о Јасеновцу – То је мит!

Искривљавање историјских чињеница и одбијање одговорности за холокауст је и проглашавање Миле Будака, Јулија Маканца, Владимира Крена, надбискупа Јосипа Шарића, Филипа Лукаса и бројних других чланова и симпатизера усташког покрета угледним Хрватима који су заслужили да се улице по градовима широм Хрватске зову по њима.

Холокауст и геноцид у НДХ спровео покрет који је у тренутку преузимања власти имао 2.000 чланова

У супротности с комеморацијом жртава холокауста је и толерисање и некажњавање политичких странака, удружења и појединаца који на својим интернетским страницама пропагирају и величају усташки режим и усташке главешине одговорне за холокауст. Тако се пре неколико година на хрватским порталима и у једном хрватском недељнику могла пратити иницијатива за ревизијом судског поступка осуђеном ратном злочинцу Динку Шакићу, бившем заповеднику логора Јасеновац, да би се пре неколико дана појавио некролог Андрији Артуковићу, министру унутрашњих послова и правосуђа НДХ, једном од главних креатора усташке геноцидне политике.

Фејсбук страницу која је објавила некролог прати више од шест хиљада људи, а сам текст који завршава речима “ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА МИНИСТРЕ АРТУКОВИЋ!” својим је коментарима и лајковима подржало више од хиљаду људи.

Документ о усташким злочинима: Укупно „расходованих“ Срба било је 191.002 …“

Чини вам се да превелик значај придајем скупини од шест хиљада људи? Надам се. Али, само да подсетим да је холокауст и геноцид у НДХ спровео покрет који је у тренутку преузимања власти бројио три пута мање чланова.

“Мораћемо се покајати у овој генерацији не само због говора мржње и поступака лоших људи, већ и због застрашујућег ћутања добрих људи”, упозорио је својевремено Мартин Лутхер Кинг. Наши преци 1941. нису имали прилике да чују то упозорење. Зато бисмо га ми, на темељу историјског искуства, морали свакодневно имати на уму.

Ајмоне Финестра: Усташки злочини над Србима – прво етничко чишћење у Европи

Извор: Б92


Напиши коментар

Није дозвољено.