Јасна Јанковић, Унија синдиката просветних радника:”Мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“


“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић.

Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе, питали смо Јасну Јанковић какав је став Уније по том питању и који су даљи кораци.

– Сматрали смо да је продужење распуста најмање болна одлука коју треба да донесе министар просвете и Тим за школе, иначе нама непознатог састава. Ово пре свега због препоруке педијатара који су сада врло чврсто стали на становиште да децу не треба враћати у колектив.” – објашњава Јанковић.

Она каже да живимо у земљи где се за здравље деце, не консултују дечији лекари, а за дешавања у школама, не питају просветни радници.

– Немамо никакве статистике, нпр. о томе колико је нас било или је сада болесно од ковида. Никада нисмо чули званичан податак. Зашто је то тајна? Вероватно због велике бројке.” – верује наша саговорница и каже да, с обзиром на то да радимо “без плана и визије” тако и пролазимо.

– Више него икада запослени у школама се осећају напуштено од просветних власти. Више него пре, јасно је да млади избегавају нашу струку.

Јасна Јанковић је става да, за све оно што ће се десити запосленима у школама, ђацима и њиховим родитељима и старатељима, одговорност је искључиво министра, јер он “не жели да води дијалог на тему пандемије”.

Председница УСПРС најавила је и штрајк просветних радника за 17. март, с тим што је оставила могућност и да то буде раније.

– Бићемо поново у штрајку и на улици. Очигледно је да се овде тако мора, закључује Јанковић.

Извор: Зелена учионица


Напиши коментар

Није дозвољено.