Дизни дозвољава геј пољупце у дечијим филмовима


The true story of Buzz,фото: снимак екрана

У Дизнијевом филму „Лајтјир” приказан је пољубац између две жене. Дизни је некада био синоним за детињство, а сада родитељи морају да бојкотују компанију која жели да им сексуализује децу и изложи их родној идеологији.

Две жене се љубе пред очима деце. Геј пољубац биће приказан у анимираном филму „Лајтјир. Истинита прича о Базу”, чије је емитовање у биоскопима заказано за 17. јун. Филм студија Пиксар Анимације (у власништву Дизнија) доноси причу инспирисану играчком истоименог лика (Баз Лајтјир) из анимираног филма „Прича о играчкама”, из времена пре „Приче о играчкама”.

Дизни прави заокрет

Неки запослени у Пиксару оптужили су највише руководство да је цензурисало пољубац између Алише Хоторн, једног од протагониста Дизнијевог филма „Лајтјир”, и друге жене. Сам однос између та два лика никада није доведен у питање, али је пољубац између њих две уклоњен. Према речима запослених, „по налогу вишег менаџмента, скоро свако исказивање геј наклоности цензурисано је без обзира на протесте креативних тимова и руководства.“ Али то није дуго трајало и руководство Дизнија променило је плочу.

„Забрањено је рећи геј”

Запослени су протестовали против Дизнија и истовремено против новог закона који су преименовали у „Забрањено је рећи геј” (Don’t Say Gay), који је недавно усвојен на Флориди, а предвиђа да се деци до трећег разреда у школама не сме говорити о промени пола и родној идеологији. Како је објашњено на енглеској страници портала iFamNews, тема је сваким даном све ужаренија и носи са собом културне и политичке импликације од изузетне важности, макар само и због чињенице да, када кажемо Дизни, то нас подсећа на детињство, а сваки напад родне идеологије на детињство двоструко више је огаван, а такође и крајње идеолошки.

Дизни против Флориде

Протест запослених приморао је највише руководство на интервенцију. Извршни директор Дизнија Боб Чапек је 11. марта рекао да ће закон Флориде бити „још један изазов за људска права”, додајући да ће компанија повећати подршку активистима који се боре против сличних закона у другим државама и да ће зауставити политичке донације на Флориди. „Знам да има још много посла да се уради. Посвећен сам овом послу и свима вама и наставићу да се ангажујем са LGBTQ+ заједницом како бисмо постали бољи савезници.”

Извор: Ifamnews


Напиши коментар

Није дозвољено.