Иво Андрић заслужан је што је свет “упознао” композицију Марш на Дрину


Када је наш велики књижевник 1961. године добио Нобелову награду за књижевност, на доделу овог највишег признања у Шведску је са собом понео и плочу са композицијом “Марш на Дрину”.

Дело је изазвало велику пажњу тамошње јавности и заправо су Швеђани били ти који су најзаслужнији за популарност коју ова српска композиција данас ужива. Један гитариста је 1963. године први објавио снимак са песмом, уследила су друга интересовања, а 1964. снимљен је и чувени филм Жике Митровића “Марш на Дрину”.

Тек 1964. године композиција “Марш на Дрину” добила је и текст. Написао га је новинар и публициста Милоје Поповић Каваја који је тда био председник КУД “Иво Лола Рибар”. Песма је хорски изведена на 50. годишњицу Церске битке.

Композицију “Марш на Дрину” компоновао је Станислав Бинички у част победе српске војске над аустроугарском на Церу 1914. Сматра се да је овај најпознатији српски марш Бинички посветио пуковнику Миливоју Стојановићу Брки, команданту чувеног Гвозденог пука, који је погинуо у Бици на Церу.

Уследиле су и бројне светске обраде. Године 1966. холандска група “The Spotnicks” снимила је своју верзију композиције “На Дрину”, исте године марш је обрадила и британска група “The Shadows“, а 1968. исто је урадио и немачки музичар Џејмс Ласт. Од домаћих музичара, обраду песме је обрадила група Смак 1982. као и Бранимир Штулић.

Бонус: СМАК – Марш на Дрину

Бонус: Бечка филхармонија – Drina March


Напиши коментар

Није дозвољено.